«Достатньо тризуба». Інститут нацпамʼяті не бачить сенсу у розробці великого Державного Герба

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Достатньо тризуба». Інститут нацпамʼяті не бачить сенсу у розробці великого Державного Герба

Гусаков Вячеслав / УНИАН

Інститут національної памʼяті не бачить доцільності у розробці великого Державного Герба.

Про це повідомляє Укрінформ.

«У 20-й статті Конституції справді йдеться про великий герб України. Є історія питання, чому ця стаття є в Конституції, всі історики її знають. Але з точки зору фахівців Українського інституту національної пам’яті немає доцільності в розробці великого Державного Герба України. Тризуба, який є зараз, цілком достатньо. Це консолідуючий герб, він зрозумілий, всіма сприйнятний», — сказав голова Інституту Антон Дробович.

Він додав, що логіка великих гербів зазвичай зумовлена тим, що є колишні імперії або країни, до яких входять декілька територій з окремою історією, геральдикою. Тож для того, щоб консолідувати в символічному плані ці території, існують великі герби.

Також Дробович звернув увагу на те, що за Конституцією малий герб має бути обов’язковою частиною і великого герба. «Тобто в будь-якому разі він [тризуб] там буде. В цьому немає великої проблеми. Але немає сенсу, якщо є прекрасний діючий герб, який усім зрозумілий, — один з найстильніших, найкрасивіших гербів взагалі у світі!» — зазначив голова Інституту нацпамʼяті.

Разом з тим Дробович підкреслив, що є законодавча влада, і Інститут нацпамʼяті як виконавча влада долучиться до експертизи та розробки великого Державного Герба.

  • Рада 25 серпня ухвалила постанову «Про оголошення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України». Парламент доручив уряду провести конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба, до 1 грудня визначити переможця та подати на розгляд Верховної Ради пропозиції.