На засіданні ТКГ домовилися про нові технічні умови, які дозволять розблокувати роботу КПВВ у Золотому та Щасті

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Під час засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу сторони домовилися про нові умови, які дозволять відкрити нові КПВВ на Донбасі.

Про це йдеться у повідомленні української делегації в ТКГ у Facebook.

«Завдяки твердій позиції керівника гуманітарної підгрупи, народного депутата України Г. Третьякової та сприянню координатора підгрупи пана Т. Фріша на переговорах вдалося узгодити нові технічні деталі щодо розблокування російською стороною роботи КПВВ «Золоте» та «Щастя», — зазначають там.

Водночас російська сторона відмовилася проводити додаткове засідання підгруп із політичних та безпекових питань. Наступне засідання ТКГ заплановане на 24—25 листопада.

Бойовики ж зазначають, що висунули українській стороні умову для обміну полоненими. Для цього потрібно затвердити «дорожню карту» врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Щоб відновити діалог і досягти конструктиву, сторонам конфлікту необхідно узгодити документ, в якому буде міститися механізм розблокування переговорів і підтвердження прихильності Мінським угодам», — заявила представниця донецьких бойовиків Дар’я Морозова.

Речник же української делегації в ТКГ Олексій Арестович пояснює, що обмін полоненими заблокований через нібито логістичні проблеми на окупованому Донбасі.

«Ми регулярно ставимо питання, а вони кажуть — автобуси їх непокоять, більш за все їх непокоять автобуси. Ми кажемо: а полонених збираєтеся власних повертати? Вони кажуть: спочатку ми вирішимо, що там з автобусами», — зазначив він.

За його словами, Україна вже чотири рази передавала списки полонених на обмін, тоді як з російської сторони досі жодних списків не дають.