Україна працює над вивільненням частот для 5G. Технологія може запрацювати у 2022 році

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство цифрової трансформації ініціювало вивільнення частот для запровадження звʼязку пʼятого покоління (5G). Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 18 листопада, повідомляє пресслужба Мінцифри.

«Ухвалили багато рішень, які наближають нас до мети покрити всю території країни якісним інтернетом. Минулого тижня ми ухвалили План розвитку 5G, а вже сьогодні зробили перші кроки з його виконання — затвердили План вивільнення частот для розповсюдження 5G», – розповів глава відомства Михайло Федоров.

У Мінцифри стверджують, що у планах протягом наступних трьох років забезпечити 95% українців доступом до швидкісного мобільного інтернету.

План Мінцифри передбачає вивільнення радіочастот для впровадження радіотехнології LTE у діапазонах 790—862 та 694—790 МГц. Зараз на цих частотах працює українське телебачення. У Мінцифри додають, що вивільнення частот не завадить роботі телебачення, адже воно працюватиме в нижчих діапазонах.

Нагадаємо, минулого тижня уряд затвердив План розвитку 5G в Україні. Оголосити тендеру на частот планується у жовтні 2021 року, а почати розгортати мережу 5G — з 2022 року й лише у найбільших населених пунктах. У сільській місцевості, на віддалених територіях і вздовж автодоріг, за планом, поки що буде використовуватися 4G.

У Мінцифри наголошували, що 5G, як і будь-яке інше покоління мобільного зв’язку, цілком безпечний для людей, посилаючись і на дані ВООЗ.

  • Раніше у Мінцифри скаржилися на місцеву владу, яка зриває розвиток мобільного звʼязку у країні та ведеться на теорії змов, заважаючи встановлювати вишки 4G та 5G.
  • У кінці березня в соцмережах почали поширювати інформацію про те, що новий коронавірус виник в Ухані, тому що там нещодавно запустили 5G. Тепер він, імовірно, поширюється на інші міста, які теж використовують звʼязок пʼятого покоління. Утім, прихильники цієї теорії не звертають уваги на те, що пандемія вразила й ті країни, де 5G ще не має.
  • У липні електронна петиція до президента Володимира Зеленського з проханням заборонити впровадження 5G в Україні набрала необхідну кількість голосів. У Зеленського заявили, що 5G не завдає шкоди здоровʼю.