Мінцифри: Місцева влада заважає розвитку мобільного звʼязку в Україні через «страшилки» про 5G

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство цифрової трансформації поскаржилося на місцеву владу, яка зриваює розвиток мобільного звʼязку в країні та ведеться на теорії змов, заважаючи встановлювати вишки 4G та 5G.

У відомстві кажуть, що цими страшилками про поширення коронавірусу через вишки керуються влади Броварів (Київська область) і Маріуполя (Донецька область). На фіктивну шкоду вишок також посилається керівництво Управління охорони здоровʼя Івано-Франківської міської ради та керівництво Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району.

«Радіофобія — не жарт: вона дедалі частіше стає на заваді розвитку мобільного зв’язку в Україні. І йдеться не лише про очікуваний 5G, але і про 4G, який вже став звичним [...]. Коли звичайна людина побоюється радіохвиль, це її особиста позиція [...]. Інша справа, коли радіофобію сповідують представники влади, які здатні своїми діями перешкоджати розвитку сучасних технологій в країні», — заявили у відомстві.

У Мінціфри зазначають, що безвідповідальність і дурість подібних рішень влади може заподіяти реальну шкоду. «Без якісного мобільного звʼязку в нелегкий карантинний період неможливо вчасно додзвонитися до лікаря, взяти участь у відеоконференції або отримати завдання для навчання», — пояснили в міністерстві.

У Мінціфри знову заявили, що базові станції мобільного звʼязку, що встановлюються українськими операторами, не шкідливі для людей, тварин і рослин. Норми випромінювання в Україні встановлені в 10—100 разів суворіше, ніж в Європі та США.

  • У кінці березня в соцмережах почали поширювати інформацію про те, що новий коронавірус виник в Ухані, тому що там нещодавно запустили 5G. Тепер він, імовірно, поширюється на інші міста, які теж використовують звʼязок пʼятого покоління. Утім, прихильники цієї теорії не звертають увагу на те, що пандемія вразила й ті країни, де 5G ще не має.
  • У липні електронна петиція до президента Володимира Зеленського з проханням про заборону впровадження 5G в Україні набрала необхідну кількість голосів. У Зеленського заявили, що 5G не завдає шкоди здоровʼю.