Комітет Генасамблеї ООН схвалив проєкт нової посиленої резолюції щодо прав людини в окупованому Криму

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Комітет Генасамблеї ООН схвалив проєкт нової посиленої резолюції щодо прав людини в окупованому Криму

Google Maps

Третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції щодо ситуації з правами людини в анексованому Криму.

Про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

«Документ підготовлено на основі двох останніх доповідей Генерального секретаря ООН, представлених на вимогу Генасамблеї, в яких задокументовані численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях», — йдеться у повідомленні.

Також у МЗС уточнили, що ключовими елементами оновленого проєкта резолюції стали заклик до міжнародного співтовариства до посилення взаємодії, зокрема у рамках міжнародних платформ, задля тиску на РФ, щоби змусити її виконувати міжнародні зобов’язання як державу-окупанта.

Як зазначається, особливу увагу в документі приділили питанню кваліфікації як «окупаційної влади Російської Федерації» управлінських структур, які з’явилися на тимчасово окупованих територіях України.

Окрім цього, резолюція наголошує, що Росія продовжує переселяти російських громадян на півострів та примушує змінювати громадянство, щоби змінити демографічний склад населення. Через це кримчани змушені виїжджати з Криму, що є прихованою формою депортації осіб, які захищені Женевськими конвенціями в умовах окупації.

Серед важливих положень проєкту є заклик до припинення кримінального переслідування за ухилення від військового призову, засудження безкарності за випадки насильницьких зникнень та інформація про роль ФСБ РФ у задокументованих випадках тортур.

У документі привертається увага до системних політичних репресій проти представників кримськотатарського народу, чергових необґрунтованих суворих вироків політичним в’язням, переслідування Православної церкви України в Криму та журналістів, а також використання пандемії коронавірусу для подальшого порушення прав людини.

За словами експредставника президента України в Автономній Республіці Крим, доктора юридичних наук Бориса Бабіна, також у преамбулі декларації наголошується, що через діяльність окупантів у Криму «виснажуються природні та сільскогосподарські ресурси» півострову.

«У проєкті уперше прямо вказано на порушення в Криму прав українців та кримських татар на працю та на отримання освіти рідною мовою. Уперше у проєкті засуджуються спроби РФ обмежити доступ кримської молоді до української освіти», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Водночас Бабін запевняє, що головним у резолюції є легалізація на рівні ООН «Кримської платформи» як такого «формату щодо Криму», оскільки тепер держави можуть до неї долучатися визначеним процедурним шляхом.

Згодом заступниця голови комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Наталія Поклонська назвала проєкт резолюції «черговим політичним рішенням заангажованих країн, яке не має нічого спільного з турботою про кримчан».

«В ООН не можуть навіть подивитися в бік людей, там тільки злостивість проти Росії. І навіть якби можна було перекрити кисень «неслухняним жителям Криму» українською владою, винна б стала Росія, на думку міжнародної організації, покликаної захищати права людини», — заявила вона, пишуть «РИА Новости».