ВАКС закрив вже другу справу проти мера Одеси Труханова за приховування майна в декларації

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ВАКС закрив вже другу справу проти мера Одеси Труханова за приховування майна в декларації

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) закрив ще одну справу проти мера Одеси Геннадія Труханова щодо недостовірного недекларування за 2015 і 2016 роки. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Справу закрили через скандальне рішення Конституційного суду, яким була скасована відповідальність за брехню в декларації. Провадження стосувалося недекларування Трухановим майна колишньої дружини Тетяни Колтунової на 32 та 18 мільйонів гривень за кожен рік. За даними слідства, у 2015—2016 роках він продовжував перебувати з нею у родинних стосунках.

ЦПК зазначає, що в разі доведення вини Труханов не поніс би покарання — строки сплили. Меру після закриття справи повернуть арештований у 2017 році iPhone.

Нагадаємо, у квітні Труханову оголосили про підозру в недекларуванні майна. Він приховав квартиру в Одесі, паркомісце, автомобіль і корпоративні права. До суду справа пішла в серпні. Труханов також проходить у справі про завод «Краян» і заволодіння 185 млн гривень бюджетних коштів.

  • 2 листопада через рішення КСУ ВАКС закрив справу проти колишнього голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля.
  • Згодом президент Зеленський подав до Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду, а рішення суду вважати нікчемним і таким, що не має юридичних наслідків. Глава КС заявив, що цей документ має ознаки конституційного перевороту.
  • Увечері 2 листопада понад 100 нардепів на чолі зі спікером Ради Дмитром Разумковим зареєстрували в Раді альтернативний проєкт закону про відновлення електронного декларування.
  • Крім того, 3 листопада 47 народних депутатів від фракцій «Слуга народу», «Голос» і «Довіра» зареєстрували законопроєкт, яким пропонується підвищити кворум Конституційного суду до 17 суддів.