«Зелена промислова революція». Прем’єр Британії запропонував екологічну стратегію, яка заборонить авто на бензині вже через 10 років

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Зелена промислова революція». Прем’єр Британії запропонував екологічну стратегію, яка заборонить авто на бензині вже через 10 років

Appolinary Kalashnikova / Unsplash

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував програму підтримки «зеленої» енергетики та стримування кліматичних змін, за якою з 2030 року в країні не будуть продаватися машини на викопному паливі. План коштуватиме близько $15 млрд і створить до чверті мільйона нових робочих місць.

Про це повідомляє Bloomberg.

Програма Джонсона має на меті економічне відродження Британії. «Зелена промислова революція» прем’єра також закриває обіцянки інвестицій в колишні індустріальні райони країни, які голосували за нього на попередніх виборах.

«Хоча цей рік і пішов зовсім не тим шляхом, на який ми очікували, я не забув про наші амбітні плани щодо модернізації всієї країни. Мій план з десяти пунктів створить, підтримає та захистить сотні тисяч «зелених» робочих місць, одночасно з кроками до чистого нуля [викидів парникових газів] у 2050 році», — пояснив прем’єр.

Найбільш радикальним пунктом програми прем’єра є заборона на продаж машин на бензинових та дизельних двигунах — у попередніх планах вона мала розпочатися на десять років пізніше.

У цьому прагненні Британія обганяє Іспанію та Францію, які введуть таку заборону в 2040 році, і ставить в один ряд з Ірландією та Нідерландами. Найамбітнішою поки залишається Норвегія — у цій країні заборона набуде чинності вже в 2025 році.

Джонсон пропонує інвестувати у виробництво електрокарів, водневу, вітрову та атомну енергетику, а також у підвищення енергоефективності житла. Ці екологічні прагнення мають на меті зміцнити партнерські стосунки з адміністрацією обраного президента США Джо Байдена, прихильного до «озеленення» економіки.

Крім того, план передбачає розвиток екологічного громадського транспорту, авіації та судноплавства, щорічної висадки 30 тис. га лісу, вилучення мільйонів тонн вуглецю з атмосфери та перетворення Лондона на світовий центр «зелених» фінансів.

Наразі пропозицію Джонсона підтримала низка екозахисних ініціатив та науковців, які відзначили важливе просування екологічного порядку денного у Великій Британії, проте зауважили, що в стратегію потрібно закласти більше грошей. При цьому опозиційна Лейбористська партія переконана, що запропонованої прем’єром суми на всі плани не вистачить.

«Фінансування цього довгоочікуваного плану й близько не відповідає масштабам того, що потрібно для подолання катастрофічного безробіття та кліматичної небезпеки, з якою ми стикаємося, і блідне у порівнянні з десятками мільярдів, закладених у Франції та Німеччині», — сказав представник партії з енергетичного напрямку Ед Мілібенд.

  • Незворотну точку кліматичних змін Земля відчула ще в 1960-х роках, коли більшості людей нічого не було відомо про згубний вплив парникових газів, підвищення температур і танення льодовиків. Тепер людству потрібно не просто скорочувати викиди вуглецю, а й вилучати його з атмосфери.
  • Занепокоєні кліматичними змінами заможні американці та їхні підприємства готуються захистити себе від катаклізмів, нових епідемій та масових заворушень — вони винаймають сховища та замовляють індивідуальні послуги, недоступні простим громадянам.
  • Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися. Тим часом екосистема на континенті поступово змінюється.
  • У найближчі пʼять років світ може очікувати потепління на 1,5 градуса.