ДБР: Рятувальники Луганщини системно розкрадали пальне й не змогли вчасно приїхати на гасіння пожеж влітку й восени

Автори:
Олексій Ярмоленко, Ангеліна Шеремет
Дата:
ДБР: Рятувальники Луганщини системно розкрадали пальне й не змогли вчасно приїхати на гасіння пожеж влітку й восени

Пресслужба ДСНС

Державне бюро розслідувань обшукало Державну службу з надзвичайних ситуацій Луганської області та її районні підрозділи через лісові пожежі в регіоні влітку та восени 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Слідчі встановили, що однією головних причин пожеж в області було системне розкрадання палива під керівництвом ДСНС у Луганській області. Майже кожний підрозділ цього управління за вказівки керівництва придбав спеціальну техніку — прилади для корекції одометрів автомобілів. Саме з їх допомогою постійно завищували реальний пробіг автомобілів, а паливо розкрадали.

Через це у рятувальників не було резерву палива, а коли спалахнула пожежа, спецтехніка не змогла вчасно виїхати та оперативно загасити вогонь. У ДБР наголосили, що через корупцію посадовців загинули люди, вогонь знищив споруди, будинки та ліси.

Розслідування проводять за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

  • Влітку лісові пожежі в Луганській області почалися 6 липня і були погашені 11 липня. Вони охопили площу в понад 100 гектарів і знищили частину сіл. Загинули 7 осіб.
  • Вдруге пожежі почалися 30 вересня і були ліквідовані лише 8 жовтня. Руйнувань було більше — випалено понад 20 тисяч гектарів. Загинули 11 осіб і 19 травмовано.