Національний інститут раку Італії: У країні коронавірус поширювався ще у вересні 2019 року

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Національний інститут раку Італії: У країні коронавірус поширювався ще у вересні 2019 року

Barcroft Media / Contributor

Коронавірус циркулював в Італії у вересні 2019 року, хоча перший офіційний випадок там виявили 21 лютого 2020 року в регіоні Ломбардія.

Про це йдеться в дослідженні Національного інституту раку, цитує Reuters.

Результати італійських дослідників показують, що у 11,6% з 959 добровольців, які брали участь у скринінгу щодо наявності раку легень у період з вересня 2019 року до березня 2020 року, виробилися антитіла до коронавірусу задовго до першого виявленого випадку в лютому.

Науковці з Університету Сієни заявили, що в жовтні минулого року вони виявили чотирьох пацієнтів з антитілами до COVID-19 — отже, заразилися вони теж у вересні, а хвороба протікала безсимптомно.

«Це означає, що новий коронавірус може циркулювати серед населення протягом тривалого часу і з низьким рівнем летальності. Вірус не зникає, він стихає, аби знову зʼявитися», — розповіли в інституті.

Після публікації цього дослідження ВООЗ заявила, що звʼяжеться з його авторами «для обговорення й організації подальшого аналізу наявних проб».

У березні італійські дослідники повідомили агентству Reuters про більш високу, ніж зазвичай, кількість випадків важкої пневмонії та грипу в Ломбардії в останньому кварталі 2019 року. Вони тоді також припустили, що новий коронавірус міг поширитися раніше, ніж передбачалося.

Всесвітня організація охорони здоровʼя заявляла, що випадки коронавірусу були невідомі до того, як наприкінці минулого року стався спалах у китайському місті Ухань. Попри такі заяви, ВООЗ не виключала, що вірус міг непомітно поширюватися в іншому місці.

  • Генетики зʼясували дату старту пандемії коронавірусу. Вона почалася за кілька місяців до заяви ВООЗ.
  • Китайські центри з контролю і профілактики захворювань заявили, що виключили ринок морепродуктів в Ухані як місце виникнення спалаху коронавірусу. Саме цей ринок світова спільнота вважає джерелом COVID-19.