Корабель Crew Dragon відправив на орбіту чотирьох астронавтів. Вони вивчатимуть вплив космічних умов на здоров’я людини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Корабель Crew Dragon відправив на орбіту чотирьох астронавтів. Вони вивчатимуть вплив космічних умов на здоров’я людини

NASA

Космічний корабель компанії SpaceX винахідника Ілона Маска Crew Dragon відправив на орбіту чотирьох астронавтів з космодрому на мисі Канаверал у США. Троє представників американського аерокосмічного агентства і один японського протягом наступних шести місяців працюватимуть на Міжнародній космічній станції.

Про це повідомляє NASA.

Запуск з узбережжя Флориди здійснили ввечері неділі. Майкл Гопкінс, Віктор Гловер, Шеннон Вокер і Зоічі Ногучі пробудуть у космічному кораблі трохи понад добу — сьогодні ввечері Crew Dragon має зістикуватися з МКС.

Космічний корабель Crew Dragon під назвою Resilience був доставлений на орбіту ракетоносієм Falcon 9, що раніше виводив супутники Starlink для забезпечення швидкісного інтернету. Зістикування корабля з МКС можна буде переглянути в прямому ефірі.

Ця місія — одна з шести запланованих NASA та SpaceX. Це перший регулярний комерційний політ з екіпажем, сертифікований державною космічною агенцією. Також це вперше, коли міжнародний екіпаж виходить на орбіту за допомогою приватного американського космічного корабля.

Екіпаж місії приєднається до астронавтів «Роскосмосу» Сергія Рижкова та Сергія Кудь-Сверчкова, які перебувають на МКС разом зі своєю американською колегою Кетлін Рубінс. Уперше екіпаж станції буде розширений до сімох осіб.

Астронавти проведуть шість місяців за науковою роботою і технічним обслуговуванням лабораторії МКС, вони повернуться на Землю навесні 2021 року.

Корабель Crew Dragon, що здатен провести на орбіті понад 200 днів, доставить на станцію близько 220 кг корисного вантажу — наукове обладнання для проведення експериментів, зокрема щодо впливу оптимізованої дієти на здоров’я астронавтів і наслідків космічних польотів для роботи людського мозку.

Також астронавти досліджуватимуть вплив мікрогравітації на стан здоров’я та розвиток захворювань, вирощуватимуть редиску і тестуватимуть тепловидільні функції нових скафандрів xEMU.