Пуск в історію. SpaceX відправила в космос корабель Crew Dragon

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Пуск в історію. SpaceX відправила в космос корабель Crew Dragon

Official SpaceX Photos / Flickr

У суботу, 30 травня, о 22:22 за Києвом компанія SpaceX Ілона Маска першою з приватних компаній відправила астронавтів NASA на Міжнародну космічну станцію (МКС). Політ відбувся на борту космічного корабля Crew Dragon.

За планом Crew Dragon має дістатися МКС приблизно за 19 годин. Стиковка відбудеться близько 17:30 за київським часом у неділю, 31 травня.

Політ Crew Dragon уже увійшов в історію — вперше приватна космічна компанія використала власну розробку, щоб доставити людей на орбіту. Крім того, SpaceX здійснила перший за девʼять років запуск людей на орбіту з території США.

Crew Dragon вже побував в космосі. У березні минулого року він виконав безпілотний політ на орбіту — на його борту був лише манекен на імʼя Ріплі — і успішно повернувся на Землю.

На борту Crew Dragon NASA відправила в космос двох із найдосвідченіших своїх астронавтів — 49-річного Боба Бенкена і 53-річного Дугласа Херлі. Обидва — колишні військові пілоти-випробувачі. Херлі — морський піхотинець, Бенкен служив у Повітряних силах США. У NASA обидва від 2000 року.

Поки невідомо, як довго Бенкен і Херлі перебуватимуть на орбіті. Спершу місія мала тривати від тижня до двох, адже вона є лише тестовою. Проте, не виключено, що астронавтам доведеться провести на станції до чотирьох місяців. Однак, сонячні панелі Crew Dragon не розраховані на перебування в космосі понад 119 діб, тож восени Бенкен і Херлі точно мають повернутися на Землю.