Укравтодор відреагував на звинувачення Уманського щодо «картелю» із шести підрядників, які виграють всі тендери

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Укравтодор відреагував на звинувачення Уманського щодо «картелю» із шести підрядників, які виграють всі тендери

Larisa-K / Pixabay

У Державному агентстві автомобільних доріг (Укравтодор) спростували звинувачення ексрадника голови Офісу президента Ігоря Уманського у створенні картелю із шести підрядників, які виграють усі тендери та отримують відкати під час будівництва доріг.

Про це йдеться на сторінці Укравтодору у Facebook.

Там зазначили, що з самого початку наполягали на тому, щоб дороги державного значення будували найбільші компанії, які мають відповідний досвід та потужності.

«Вперше в історії України тендерна документація прописана не під конкретних підрядників, а під компанії, які мають відповідний досвід, матеріальне-технічне забезпечення, працівників, можливості фінансового забезпечення тендеру. Правила, які стали новими для українського ринку — ґрунтуються на правилах закупівель ЄБРР, Світового банку, Євросоюзу», — пояснюють в Укравтодорі.

За їхніми словами, такі правила підтримали в Європейській бізнес-асоціації, Американській торгово-промисловій палаті, Офісі ефективного регулювання та багатьох інших організаціях. У 2020 році на об’єктах «Великого будівництва» працювали близько 60 компаній, а 20 підрядників виконують контракти на понад мільярд гривень.

«Як бачимо — 20 підрядників, які виконують контракти вартістю більше 1 млрд грн ніяк не відповідають звинуваченню у «картелі» для 6 гравців ринку», — підкреслюють в Агентстві.

Окремо там також зупинилися і на звинуваченнях у відкатах. В Укравтодорі пояснюють, що отримати з тендеру кошти на власний рахунок майже неможливо.

«Специфіка дорожніх тендерів відрізняється від закупівлі нематеріаломістких послуг. 70–80% вартості тендеру — це матеріали. Ще 5% — фонд оплати праці. Тобто виконати послуги і водночас забрати звідти навіть 20% (не кажучи вже про 40% дисконту для субпідрядників) — неможливо», — зазначають у відомстві.

  • Колишній радник голови Офісу президента Ігор Уманський заявив, що гроші з Фонду боротьби з коронавірусом, виділені на будівництво доріг, привласнили шість компаній, які постійно виграють тендери у програмі «Великого будівництва» Володимира Зеленського. Усього йдеться про 36 млрд грн.
  • Депутатам президентської фракції «Слуга народу» розіслали темники, у яких розписані відповіді на закиди колишнього радника голови Офісу президента щодо розкрадання мільярдів гривень на будівництві доріг.