Комітет Ради схвалив 6 законопроєктів про повноваження Конституційного суду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Комітет Верховної Ради з правової політики схвалив 6 законопроєктів про повноваження Конституційного суду і рекомендував парламенту внести їх до порядку денного. Проєкти законів встановлюють кількість суддів КС для прийняття рішень, визначають статус суддів і стосуються моніторингу способу життя.

Про це повідомляє рух «ЧЕСНО», який стежив за онлайн засіданням комітету.

Комітет схвалив законопроєкт № 4311, який вносить зміни в закон про Конституційний суд. Він встановлює необхідну кількість суддів — КС є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо в складі мінімум 17 суддів з відповідними повноваженнями. Комітет також рекомендував скоротити вдвічі строки подання альтернативних проєктів і підготовки до першого читання цього законопроєкту.

Парламенту рекомендовано альтернативні законопроєкти № 4311-1 і № 4311-2. Перший про те, що КС є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у складі суду мінімум 2/3 суддів з повноваженнями, а другий пропонує скоротити з 12 до 10 кількість суддів, уповноважених здійснювати провадження.

Четвертий проєкт закону № 4319 вносить зміни в порядок розгляду справ — для прийняття рішень і висновків Великою палатою КС необхідно 12 голосів суддів замість 10.

Пʼятий законопроєкт — № 4292. Він вносить зміни в закон про судоустрій і статус суддів. Законопроєкт стосується моніторингу способу життя суддів для приведення його норм у відповідність до рішення КС від 27 жовтня, яким суд заблокував роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і позбавив його повноважень.

Шостий проєкт закону № 4292-1 також вносить зміни в закон про судоустрій і стосується визначення правових та організаційних основ роботи системи запобігання корупції в судах.