Арбітраж Гааги призупинив розгляд справи про захоплення українських кораблів у Керченській протоці. МЗС відреагувало

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародний арбітраж у Гаазі призупинив розгляд позову України проти Росії за захоплення трьох військових кораблів і моряків в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Рішення було опубліковано на сайті Постійної палати третейського суду.

Росія в серпні спробувала оскаржити юрисдикцію суду, заявивши, що справа не повʼязана з бойовими діями. 7 вересня Україна подала свої зауваження і вимагала обʼєднати попередні заперечення РФ із розглядом справи по суті та не розглядати питання юрисдикції на попередньому етапі.

Арбітраж дійшов висновку, що заперечення Росії повинні розглядатися саме на попередній стадії розгляду, і призупинив розгляд справи по суті. Україна протягом трьох місяців має подати відповідь на заперечення РФ, після чого суд ухвалюватиме рішення про подальші дії.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що призупинення справи не допоможе Росії уникнути покарання.

В МЗС пояснили, що суд розділив провадження на дві стадії: юрисдикційну і по суті. На першій стадії суд розгляне заперечення Росії. В українському відомстві зазначили, що це поширена практика в міжнародному арбітражі та не перша справа України проти Росії, яка розглядається таким чином. Україна при цьому успішно долає заперечення РФ.