Звільнені з полону моряки отримали статус учасників бойових дій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українські військові моряки, які були звільнені з російського полону у вересні 2019 року, рішенням комісії Міноборони отримали статус учасників бойових дій (УБС).

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Комісія вирішила, що 22 моряки виконували бойові завдання в умовах вогневого зіткнення з кораблями Росії і в подальшому були захоплені в полон.

Моряки отримають соціальні пільги — знижки на проїзд у транспорті, знижки на плату за користування житлом, знижки на комунальні послуги тощо.

  • 25 листопада 2018 року в акваторії Керченської протоки російські кораблі атакували український буксир «Яни Капу» та два артилерійські катери «Нікополь» і «Бердянськ». В ході атаки росіяни відкрили вогонь, внаслідок чого кілька моряків отримали поранення. У Росії їх судили за порушення кордону РФ. Справа була політичною.
  • 7 вересня відбувся обмін полоненими між Росією і Україною. З російських вʼязниць в Україну прибули 35 полонених, зокрема Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • 20 листопада 2019 року захоплені росіянами катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» прибули в порт Очакова. Їх зустрів президент Володимир Зеленський. Він оглянув кораблі і заявив, що Україна звернеться до Росії з вимогою повернути компоненти, які були з них зняті. Пізніше стало відомо, що росіяни зняли з кораблів унітази, розетки, проводку, радіообладнання і багато іншого. ФСБ Росії заявило, що кораблі повертали в нормальному стані.
  • Пізніше стало відомо, що ФСБ Росії у звʼязку з поверненням Україні військових кораблів відновила слідчі дії у справі моряків.
  • 9 квітня 2020 року в Миколаєві після ремонту спустили на воду катер «Нікополь», який повернули з російського полону.