Опитування: Понад 45% українців готові у другому турі підтримати чинного мера свого міста

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Понад 45% українців готові у другому турі підтримати чинного мера свого міста

Іванов Олексій / УНІАН

Майже половина українців готові проголосувати у другому турі за чинного очільника своєї громади. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень SOCIS.

За чинного мера у другому турі готові проголосувати 46,7% респондентів. 38,5% опитаних при цьому проголосують за іншого кандидата. Переважна більшість опитаних (69,4%) планують голосувати у другому турі виборів мера чи голови обʼєднаної територіальної громади.

40,2% респондентів заявили, що визначилися з вибором партії/кандидата ще до початку виборчої кампанії. При виборі мера/голови ОТГ переважно орієнтувалися на його заслуги перед містом/селом (31,2%), досвід господарника (26,5), моральні якості — порядність, чесність (22,9%).

Понад половина населення — 56,5% — не очікує від виборів до місцевих органів влади жодних змін у житті свого міста чи села. Лише 25% опитаних сподіваються на зміни на краще.

Опитування проводилося з 28 жовтня по 2 листопада. У ньому взяли участь 2 000 респондентів. Дані про похибку дослідження недоступні.

  • Раніше повідомлялося, що згідно з опитуванням групи «Рейтинг», близько 20% українців вирішили не брати участь у місцевих виборах у зв’язку зі станом здоров’я. Ще 19% зазначили, що не проживають за місцем прописки.
  • 25 жовтня на місцевих виборах українці голосували за своїх представників на всіх рівнях — від голів сіл і об’єднаних територіальних громад до обласних рад. У великих містах обирали також міські ради та мерів. Голосування відбувалося на всій території України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. «Бабель» вів текстову трансляцію.
  • За даними ЦВК, у місцевих виборах взяли участь 36,88% виборців. Проголосував 10 556 621 громадянин.