Ексміністр Омелян заявив, що йому пропонували працювати в уряді в обмін на припинення критики Зеленського

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ексміністр Омелян заявив, що йому пропонували працювати в уряді в обмін на припинення критики Зеленського

Гонтар Володимир / УНІАН

Вищий антикорупційний суд України розгляне справу проти колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна — йому закидають дії, що призвели до недоотримання бюджетом мільйонів гривень через зниження портових зборів. Омелян вважає, що ці дії лише призвели до розвитку морської галузі, а справа «пішла в хід» через його відмову працювати в уряді.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За даними слідства, у грудні 2017 року колишній міністр видав наказ про зменшення усіх портових зборів на 20%, тоді як змінити розмір дохідної частини бюджету може лише Верховна Рада. У САП переконані, що через це у 2018 році бюджет недоотримав 30,4 млн грн.

Сам Омелян, який обіймав посаду в уряді Володимира Гройсмана з 2016 по 2019 рік, зазначив, що знизив портові збори для збільшення товарного вантажопотоку, і в результаті морська галузь продовжувала зростати навіть у кризовому 2020 році.

За словами ексміністра, у нього не було жодного корупційного мотиву для цього наказу, який до того ж колегіально підтвердили інші члени уряду включно з прем’єром Гройсманом.

За словами Омеляна, після вручення підозри йому пропонували посаду в чинному уряді, але з умовою не критикувати Зеленського і ОП.

«Мені було запропоновано дуже непогану і перспективну посаду з чудовим, як для мене, фінансовим забезпеченням. У пакеті до посади йшла пропозиція припинити політичне переслідування правоохоронними органами, якщо я перестану критикувати Зеленського і Єрмака. Пропозицію я відхилив, справа пішла в хід», — написав він.

  • Це друге розслідування щодо Омеляна. Перше стосувалось незаконного збагачення й декларування неправдивої інформації. Ексміністра звинувачували у тому, що він, мовляв, придбав і користувався автівкою BMW X5 2015 вартістю понад 1 мільйон гривень, яку не вказав у своїх деклараціях за два роки і записав на рідного брата. Детективи НАБУ також вважають, що Омелян «забув» вказати $10 тисяч — видатки на оренду будинку, в якому мешкав із родиною. І не задекларував факт постійного користування заміським будинком у селі Іванковичі на Київщині та земельною ділянкою у 2016 році. Проте 19 серпня 2020 року справу закрили через закінчення строку давності притягнення до відповідальності.