Справу щодо ексміністра інфраструктури Омеляна передали до суду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справу щодо ексміністра інфраструктури Омеляна передали до суду

Гонтар Володимир / УНІАН

Національне антикорупційне бюро передало до суду справу щодо ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, якого звинувачують у виданні наказу, який зменшив надходження до бюджету. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Володимира Омеляна підозрюють за ч. 2 ст. 211 КК — видача актів, які зменшують надходження до держбюджету, всупереч закону. За версією слідства, Омелян у грудні 2017 року підписав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Тимчасом як один із цих зборів (адміністративний) є дохідною частиною бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр.

Через дії Омеляна бюджет нібито недоотримав 30,5 млн гривень. «З очікуваних 203,5 млн гривень до бюджету надійшло 173,1 млн гривень», — зазначили в НАБУ.

Сам ексміністр каже, що Міністерство інфраструктури зменшило портові збори, оскільки виконувало рішення Кабінету міністрів. 14 серпня 2020 року розслідування у справі завершили.

Це друге розслідування щодо Омеляна. Перше стосувалось незаконного збагачення й декларування неправдивої інформації. Ексміністра звинувачували у тому, що він, мовляв, придбав і користувався автівкою BMW X5 2015 вартістю понад 1 мільйон гривень, яку не вказав у своїх деклараціях за обидва роки і записав на рідного брата. Детективи НАБУ також вважають, що Омелян «забув» вказати $10 тисяч — видатки на оренду будинку, в якому мешкав з родиною. І не задекларував факт постійного користування заміським будинком у селі Іванковичі на Київщині та земельною ділянкою у 2016 році. Проте 19 серпня 2020 року справу закрили через закінченням строків давності притягнення до відповідальності.