На першій АЕС Білорусі через день після запуску «міняють обладнання». ЗМІ пишуть про збої в роботі першого блоку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білоруські ЗМІ з посиланням на повідомлення в соцмережах пишуть, що 8 листопада перший блок Білоруської АЕС перестав виробляти потужність, а його турбіна зупинена через поломки трансформаторів напруги.

Як пише TUT.BY, один з експертів повідомив, що на одному з агрегатів повʼязаних з генератором, вибухнули кілька трансформаторів.

Вибухи не тягнуть за собою катастрофічних наслідків, але заміна, повторне налагодження устаткування і відновлення потужності займуть багато часу. Станція найближчим часом не вироблятиме енергію, а до виробника трансформаторів будуть гарантійні претензії.

У Міненерго відреагували тільки 9 листопада ближче до вечора. Там заявили, що «міняють обладнання» у рамках планових випробувань.

«На першому енергоблоці Білоруської АЕС триває етап «Енергетичний пуск». Даний етап передбачає режими роботи енергоблоку на різних рівнях потужності (до 500 МВт), а також перевірку стійкості роботи енергосистеми при неодноразовому її зниженні. Під час проведених випробувань [...] виявлена необхідність заміни окремого електротехнічного вимірювального обладнання [...] згідно із технологічним регламентом», — сказано у повідомленні.

У Міненерго запевняють, що всі системи станції функціонують у штатному режимі.

  • 7 листопада в Білорусі відкрили першу атомну електростанцію. АЕС розташована поруч з містом Островець Гродненської області, за 40 кілометрах від столиці Литви Вільнюсу. На відкритті був Олександр Лукашенко.
  • Перед цим Міністерство закордонних справ Литви направило Білорусі ноту протесту із закликом зупинити запуск БелАЕС.