Литва направила Білорусі ноту протесту з вимогою зупинити запуск «небезпечної АЕС»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Литва направила Білорусі ноту протесту з вимогою зупинити запуск «небезпечної АЕС»

Flickr / Андрей Черняков

Міністерство закордонних справ Литви направило Білорусі ноту протесту із закликом зупинити запуск атомної електростанції (БелАЕС), розташованої неподалік литовського кордону. Відповідну заяву опублікували на сайті уряду.

«Наполегливо рекомендуємо Білорусі призупинити запуск АЕС, доки не будуть виконані найвищі стандарти ядерної безпеки й екологічні вимоги», — наголосили в заяві.

Литва також заявила, що «безвідповідальні» дії Білорусі посилюють ядерну та екологічну загрози не тільки для цих двох країн, але й для всієї Європи. У заяві також підкреслюють, що АЕС порушує міжнародні конвенції.

«Міністерство закордонних справ разом з іншими установами Литви продовжить роботу в ЄС, міжнародних конвенціях та інших міжнародних форматах, щоб шукати рішення щодо зниження загроз, які створює небезпечна АЕС», — додали в заяві.

  • Білорусь будує АЕС з 2011 року. Основний партнер у проєкті — російська компанія «Атомстройекспорт» з держкорпорації «Росатом». У 2011 році Білорусь отримала від Росії кредит у розмірі $10 мільярдів, що становить 90% вартості будівництва.
  • АЕС буде розташована у 18 км від міста Островець Гродненської області, поблизу кордону з Литвою, за 50 км від Вільнюсу. На початку серпня білоруська влада повідомила, що завантажуватиме ядерне паливо і запускатиме перший реактор.
  • Країни Балтії, а особливо Латвія і Литва, виступають проти будівництва та запуску цієї АЕС через близькість до їхніх кордонів та недовіру до стандартів і процесу зведення станції, що становить для країн серйозну ядерну небезпеку. Вони просять провести на АЕС спеціальні тести за європейськими правилами, але білоруська сторона відмовляється.