У Білорусі розпочала роботу перша АЕС. Лукашенко відразу ж оголосив країну «ядерною державою»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Білорусі розпочала роботу перша АЕС. Лукашенко відразу ж оголосив країну «ядерною державою»

БелТА

У Білорусі запустили першу атомну електростанцію.

Про це повідомляє агентство БелТА.

АЕС розташована поруч з містом Островець Гродненської області, за 40 кілометрів від столиці Литви Вільнюсу. Міністр енергетики Віктор Каранкевіч заявив, що всього на території площею понад 100 га побудували 130 різних будівель і споруд.

Каранкевіч додав, що щорічно на БелАЕС будуть виробляти близько 18 млрд кВт/год. Запуск атомної станції повинен дозволити заміщати близько 4,5 млрд кубометрів природного газу на рік. «Термін експлуатації станції — 60 років з можливістю продовження до 100 років», — додав міністр. Усього на БелАЕС працюватимуть понад 2,5 тис. осіб, близько 60 з них — фахівці з Росії та України з досвідом роботи на атомних станціях.

«Усе так буденно, наче метро побудували. Історичний момент — країна стає ядерною державою», — сказав присутній на запуску Олександр Лукашенко.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1,3 тисячі осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.