СБУ знешкодила всю диверсійну групу «Бергмана». Бойовики підірвали пʼять мостів на Донбасі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки повідомила про затримання всіх учасників диверсійної групи «Бергмана», яка в 2014 році на Донбасі підірвала пʼять мостів і замінувала ще чотири.

Група була створена влітку 2014 року ватажками «Армії Південного Сходу». До неї входили вісім осіб, переважно місцеві жителі. Керував ДРГ Валерій Бергман на прізвисько «Німець». До завдань групи входили грабежі підприємств області для викрадення боєприпасів та створення схронів у тилу українських військових для потреб інших ДРГ.

Координацію групи здійснював ватажок так званого «донського козацтва», який зараз є «командиром 6-го мотострілецького козачого полку ім. Платова», який входить до складу «народної міліції ЛНР».

Бійці СБУ затримали Бергмана у вересні 2019 поблизу Лисичанська. Він пʼять років переховувався в лісах і на занедбаних дачах на підконтрольній території. У його наметі знайшли пістолет «Шмайсер», пістолет «Наган», набої і три штик-ножі до гвинтівок. Бергман зізнався в злочинах і розповів про схрони, показавши місця розташування. У них знайшли понад 5 кг тротилу, саморобний вибуховий пристрій з вибухівкою у майже 2 кг, артилерійський снаряд 152 мм, автомат АК-74, 10 гранат, пістолет, майже 250 патронів і запали до гранат УЗРГМ.

Facebook / СБУ

Facebook / СБУ

Учасників ДРГ затримували протягом 2019 і 2020 років. Останнього затримали після прибуття в Україну з Росії на початку листопада. Його вже почали судити.

З восьми бойовиків групи «Бергмана» в руки СБУ не потрапили лише двоє — вони вбиті в боях.