Партії заявляють про фальсифікації на місцевих виборах: «Євросолідарність» вимагає оприлюднити результати, «Голос» і ОПзЖ — перерахувати

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Партії заявляють про фальсифікації на місцевих виборах: «Євросолідарність» вимагає оприлюднити результати, «Голос» і ОПзЖ — перерахувати

Arkhip Vereshchagin \ TASS via Getty Images

Декілька українських політсил після проведення місцевих виборів заявляють про фальсифікації та затягування оголошення результатів голосування всупереч законодавству.

Так, у партії «Європейська солідарність» заявили, що в більшості регіонів досі триває підрахунок, хоча результати виборів, згідно з Виборчим кодексом, мали бути оголошені не пізніше 6 листопада.

«Ми фіксували і маємо інформацію від своїх членів ДВК і ТВК про численні фальшування і переписування протоколів у Львові та Тернополі. Там партія «Слуга народу» взагалі не потрапила до міськрад, але її намагаються затягнути туди шляхом «дотягування через підрахунок». Не краща ситуація і в Київській області, де куратором від Офісу президента є близький до Коломойського народний депутат Дубінський», — йдеться в повідомленні.

За даними «Євросолідарності», на Київщині порушення зафіксували в низці ОТГ, не підбиті підсумки ні до обласної ради, ані до жодної з районних рад саме через бажання «дотягнути результати».

У партії запевнили, що мають всі протоколи з мокрими печатками і оскаржують сфальсифіковані протоколи в судах. Політсила вимагає «негайного оголошення» результатів і притягнення до відповідальності винних у фальсифікаціях.

Про фальсифікації в Київській області повідомляє також партія «Голос».

«6 листопада був затверджений так званий уточнений протокол Фастівської міської ТВК, де виявлені розбіжності, подекуди у тисячу голосів, порівняно з протоколом тієї ж комісії від 31 жовтня. Відповідно до цього протоколу партії «Голос» зарахували лише 47 голосів із 16 059 виборців на 42 дільницях. За наявними у кандидатів «Голосу» до облради первинними протоколами ДВК, тільки на 6 з 42 дільничних виборчих комісіях партія набрала 57 голосів», — наголосили в партії.

Також у «Голосі» зазначили, що в такий же спосіб намагалися відкоригувати дані різних політичних сил у Гостомельській, Богуславській та Бородянській ТВК. Зокрема, із підсумкового протоколу Гостомельської селищної ТВК зникли 83 голоси за партію «Голос», які були в первинних протоколах трьох дільничних виборчих комісій(320602, 321309 і 321314).

«Це неприпустимі факти порушення виборчого законодавства. Ми вимагаємо від територіальних виборчих комісій встановити чесні результати виборів і закликаємо членів Київської обласної територіальної виборчої комісії не враховувати відомості протоколів, складених з явними порушеннями виборчого законодавства й ознаками фальсифікації результатів волевиявлення», — заявив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

Окрім цього, на результати виборів у Київській області поскаржилися в партії «Наш край».

«Найбільш проблемними є Богуслав і Фастів. Саме тут голоси виборців, які віддані за нашу політичну силу на виборах до Київської обласної ради, міські територіальні виборчі комісії переписали на користь інших політичних сил, а чимало бюлетенів взагалі визнано недійсними», — заявили в партії.

За даними «Нашого краю», за результатами перших протоколів ДВК, у Фастові партія набрала 380 голосів, але після «уточнення» ця кількість зменшилася на 340 голосів, а кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними, зросла майже на тисячу.

«Кількість голосів, які набрала «Опозиційна платформа — За життя» з 1 562 раптом зросла на 2 539. А кількість голосів за кандидата від цієї політичної сили — Бойченка — збільшилася рівно втричі. Кількість голосів за кандидата від партії «За майбутнє» Шульгу з 57 зросла до 357. А кандидат від партії «Національного егоїзму» Сачко з 157 голосів вже набирає 396. А загалом, порівнюючи з попередніми цифрами, показники в цієї партії виросли на 660 голосів», — розповіли в політсилі, зауваживши, що після «уточнення» зросла як кількість бюлетенів, так і кількість виборців.

У «Нашому краї» запевняють, що аналогічна ситуація склалася й в Богуславі.

«За первинними протоколами, за нашу політичну силу віддали свої голоси понад 1 150 виборців, проте у протоколі, який подано Богуславською міською ТВК до Київської обласної ТВК, половина голосів, відданих за «Наш край», дивним чином «перейшла» іншим партіям. Незважаючи на скарги та рішення судів щодо перерахунку голосів, Богуславська міська ТВК залишила протокол без змін, змінивши лише дату документу», — додали в партії, яка вже звернулася до правоохоронних органів і суду через фальсифікації виборчої документації.

Водночас «Опозиційна платформа — За життя» заявляє про порушення у Рівненській області, де політсилі забракло одного голосу, щоби потрапити до облради.

«Нами всі ці порушення ретельно задокументовані, щоб аргументовано представити нашу позицію в суді. Під надуманим приводом нам було відмовлено в розгляді нашої заяви. Рівненська обласна партійна організація ОПзЖ вимагає припинити судове свавілля і зупинити спроби перекрутити волевиявлення рівнян. Ми будемо продовжувати відстоювати в судах право громадян на чесні вибори», — запевнили в політсилі.

  • 25 жовтня на місцевих виборах українці голосували за своїх представників на всіх рівнях — від голів сіл та об’єднаних територіальних громад до обласних рад. У великих містах обирали також міські ради та мерів. Голосування відбувалося на всій території України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. «Бабель» вів текстову трансляцію.
  • Явка на місцевих виборах в Україні становила близько 37% — це майже на 10% менше, ніж у 2015 році, коли на дільниці прийшли понад 46% виборців.
  • У Херсонській області суд визнав недійсним протокол обласної територіальної виборчої комісії про результати виборів депутатів до облради — на 32 дільницях бюлетені перерахують.