«Ви не заткнете мені рота». Глава МВС Естонії йде у відставку після заяв про «фальсифікації» виборів у США

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме оголосив про свою відставку після заяв про «фальсифікації» виборів президента США. Про це він заявив на пресконференції, повідомляє естонське видання ERR.ee.

«Дивлячись на цей наклеп і брехню, які виробляють естонські ЗМІ, я вирішив вчора ввечері [8 листопада] подати у відставку. З мене досить. Я не зробив нічого, що створило б загрозу безпеці Естонії. Я не говорив нічого, про що раніше не говорили б американські ЗМІ, вільні американські ЗМІ», — заявив Хельме.

Він наголосив, що йде у відставку, щоб зберегти урядову коаліцію, але від своєї оцінки можливих «порушень» на виборах у США не відступився.

«Ви не заткнете мені рота, ніхто не заткне мені рота. Ні премʼєр-міністр, ні президент, ні преса. […] Звичайно, дочекаємося [остаточних результатів] і тоді ми побачимо, що там зʼясують. Але зараз була ціла низка новин про те, що випадки шахрайства на виборах вже підтвердили. [...] Навіть якщо один випадок виявиться правдою, то йдеться про дуже серйозну ситуацію», — вважає Хельме.

Що цьому передувало?

Напередодні Март Хельме і його син — міністр фінансів та глава Консервативної народної партії Мартін Хельме — в ефірі TRE-raadio заявили, що сумніваються в чесності президентських виборів у США.

«По-моєму, взагалі немає навіть питання, що ці вибори сфальсифіковані. По-моєму, усі нормальні люди повинні були б виступити проти цього», — заявив тоді Мартін Хельме. На його думку, якщо чинний президент США Дональд Трамп втратить своє місце, то у цій країні «більше не діє Конституція».

Їхны заяви одразу розкритикував прем’єр-міністр країни Юрі Ратас, назвавши несерйозними й абсурдними. Глава уряду закликав міністрів негайно припинити підривати відносини між Естонією та США.

«Мартін Хельме як […] міністр фінансів повинен розуміти, що США — найбільший союзник і незамінний стратегічний партнер як для Естонії, так і для Євросоюзу. Март Хельме як міністр внутрішніх справ також повинен знати дуже добре, що без доказів неприпустимо висувати серйозні звинувачення», — написав Ратас у Facebook.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд назвала заяви міністрів випадом проти демократії та безпеки Естонії.