Мінкульт хоче внести об’єкти в Чорнобильській зоні до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що разом із Держагентством з розвитку туризму хочуть внести деякі об’єкти Чорнобильської зони до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Минуло вже майже 35 років... Зараз зона відчуження — туристичний магніт. У 2019 її відвідало понад 120 тисяч туристів, а початок цього року був найуспішнішим за весь час з точки зору кількості відвідувачів. Але прийшов карантин… І час, який він нам дає, мусимо використати правильно», — повідомив Ткаченко.

За його словами, перед тим як вносити об’єкти зони до списку ЮНЕСКО, потрібно зробити низку кроків. Зокрема, Мінкульт разом із Агентством з розвитку туризму мають упорядкувати процедуру відвідування, розробити нові цікаві маршрути зі «смислами», забезпечити якісну інфраструктуру, навчити гідів, поліпшити безпеку, а також створити для зони відчуження власний туристичний бренд.

  • 1 жовтня уряд затвердив створення першого велосипедного маршруту в Чорнобилі, який буде прокладений на території зони відчуження. Держагентство з управління зоною відчуження та низка підприємств затвердили план 45-кілометрового маршруту, який пролягатиме від КПП «Зелений мис» через села Куповате, Опачичі, Оташів і до села Плютовище. Там уже почали облаштовувати велотрек і місця для відпочинку.
  • Улітку 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відкриття для туристів Чорнобильської зони. Він заявив, що хоче розвивати зону для туристів, щоб побороти корупцію і вивезення металобрухту.
  • Для Чорнобиля планують створити позитивний бренд, а в Києві розробляють туристичний маршрут з локаціями зйомок серіалу «Чорнобиль».