МЗС України висловило протест через зміни в указі Путіна про видачу російських паспортів на Донбасі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство закордонних справ України висловило протест і направило ноту російському МЗС через внесення змін до указу президента РФ щодо легалізації незаконно виданих «документів» в окупованих районах Донецької і Луганської областей та надання мешканцям Донбасу російського громадянства у спрощеному порядку.

Про це повідомили у пресслужбі МЗС.

«МЗС України вважає ці кроки російської сторони черговим елементом агресії стосовно України, вони спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, є відвертим свідченням наміру Кремля продовжувати війну проти України не лише збройними, але й юридичними методами», — йдеться у повідомленні.

Також в МЗС наголосили, що Україна не визнає ці укази Кремля.

«Протиправне рішення Кремля відкрито суперечить зобов’язанням російської сторони за Мінськими домовленостями, ігнорує зусилля, що докладаються в «нормандському форматі» та Тристоронній контактній групі для підтримання режиму припинення вогню та мирного врегулювання конфлікту в окремих районах Донецької і Луганської областей України», — додали в міністерстві.

Водночас в МЗС України переконані, що міжнародні партнери також не визнаватимуть ці російські документи й закликали представників «нормандського формату» засудити дії Росії, а також запровадити санкції.

Окрім цього дипломати запевнили, що порушать це питання на міжнародних платформах, зокрема в межах ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

Про що йдеться

5 листопада президент РФ Володимир Путін вніс зміни до своїх указів від 18 лютого 2017 року та від 24 квітня 2019 року про визнання «документів» незаконних збройних формувань «Л/ДНР»: паспортів, документів про освіту чи кваліфікацію, свідоцтв про народження, смерть, шлюб (розлучення), зміну імені, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів та реєстраційних знаків автомобілів.

Зокрема, з указу прибрали формулювання «громадянам України та особам, що постійно проживають» — це означатиме, що Росія визнаватиме «документи» формувань без українського паспорта.

  • 4 листопада міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що одним із зобовʼязань Росії має бути скасування указів про спрощений порядок видачі російських паспортів українцям з окупованого Донбасу, про визнання номерних знаків авто «республік» тощо.
  • 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.