Нова група в ТКГ і скасування указів Росії. Міністр Резніков назвав деталі «Плану спільних кроків» щодо Донбасу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нова група в ТКГ і скасування указів Росії. Міністр Резніков назвав деталі «Плану спільних кроків» щодо Донбасу

Facebook / Алексей Резников

Міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пропонує в рамках «Плану спільних кроків», який має припинити війну на Донбасі, створити у Тристоронній контактній групі пʼяту робочу групу — з питань повернення кордону під контроль України.

Про це він розповів в інтервʼю РБК-Україна.

У групі мають бути представлені українські та російські прикордонники, митники, фіскали — усі ті, хто займається прикордонним функціоналом.

Окрім цього, згідно із «Планом», бойовики повинні вийти з окупованих територій, роззброїтися і демобілізуватися з територій України. Незаконні збройні формування «Л/ДНР» мають бути розпущені.

«Для того щоб пройти першу стадію — розвʼязати питання безпеки, ми повинні говорити, що на окупованій частині Донбасу перебувають бойовики, НЗФ і представники російських військ. Звичайно, ми зауважуємо, що вони повинні вийти. Але відповідальність покладаємо на Російську Федерацію, тому що вона контролює сьогодні ці території та представників окупаційних режимів», — зазначив Резніков.

Резніков вважає, що одним із зобовʼязань Росії має бути скасування указів про спрощений порядок видачі російських паспортів українцям з окупованого Донбасу, про визнання номерних знаків авто «республік» тощо.

Нагадаємо, голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, щоб 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним з ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він заявив про наміри створити Вільну економічну зону на Донбасі, яка має працювати до 2050 року.