ЄС глибоко стурбований порушеннями режиму тиші на Донбасі. За минулу добу бойовики 11 разів обстріляли ЗСУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄС глибоко стурбований порушеннями режиму тиші на Донбасі. За минулу добу бойовики 11 разів обстріляли ЗСУ

Степанов Анатолій / УНІАН

Європейський Союз глибоко занепокоєний порушенням режиму тиші та втратами серед українських військових через обстріли з боку бойовиків.

Про це йдеться в заяві Євросоюзу, яку зачитали на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні 6 листопада, повідомляє Укрінформ.

«Ці три місяці відносного спокою в зоні конфлікту з моменту введення в дію режиму припинення вогню мали суттєвий позитивний вплив на життя цивільних осіб. [...] Однак ми глибоко занепокоєні порушенням режиму припинення вогню та новими загиблими й пораненими серед українських військових минулого тижня внаслідок обстрілів з боку збройних формувань, які підтримує Росія», — йдеться в заяві.

Зазначимо, що штаб Операції обʼєднаних сил повідомив, що за добу 5 листопада бойовики 11 разів порушили мирні домовленості. Біля Водяного українські військові вогнем у відповідь подавили ворожу активність. Один військовий отримав поранення через підрив гранати ВОГ-17, його шпиталізували, стан здоровʼя задовільний.

Окрім цього, ЄС закликав Росію проявити «конструктивне ставлення» у рамках ТКГ, щоб відновити обговорення політичних питань. Раніше глава української делегації у Мінську Леонід Кравчук у коментарі «Суспільному» заявляв, що Росія блокуватиме роботу контактної групи, якщо український парламент не змінить постанову про місцеві вибори. Бойовикам і Росії не подобається, що за чинним документом вибори на окупованих територіях можуть відбутися лише за умови деокупації, виведення усіх незаконних збройних формувань з території України та відновлення її контролю над кордонами.

Нагадаємо, 29 жовтня на Донбасі загинули двоє військових, ще двоє дістали поранень.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.
  • 28 жовтня ТКГ домовилася відкрити нові пункти пропуску в Золотому та Щасті з 10 листопада.
  • ТКГ погодила чотири нові точки розведення сил на Донбасі. Три в Луганській області — Слов’яносербськ, Петрівка і Нижньотепле, одна в Донецькій — Григорівка.