ОБСЄ закликає Білорусь провести нові вибори президента, звільнити репресованих і покарати відповідальних за тортури

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

tut.by

Організація з безпеки і співробітництва в Європі визнала, що в Білорусі сфальсифікували вибори президента, а також репресували, викрадали та піддавали тортурам журналістів, незалежних політиків і активістів.

Про це йдеться у звіті організації щодо ситуації, яка склалась у Білорусі після виборів 9 серпня.

За висновками ОБСЄ, білоруська влада залякувала та переслідувала політичних активістів, кандидатів у президенти, журналістів, адвокатів і громадських діячів.

Також режим Олександра Лукашенко сфальсифікував результати виборів, обмежував доступ до інформації, застосовував надмірне насильство до протестувальників, незаконно заарештовував, викрадав, піддавав сексуальному насильству й тортурам, але не карав винних у цих порушеннях прав людини.

«Добре задокументовані випадки тортур і жорстокого поводження під час придушення силами безпеки політичного інакодумства ще не призвели до притягнення до відповідальності хоч когось, що підтверджує думку про загальну безкарність», — йдеться у звіті.

ОБСЄ вважає ці висновки «дуже чіткими» і пропонує скасувати результати виборів, на яких нібито переміг Лукашенко, і провести нові, які б ґрунтувалися на міжнародних стандартах.

Також організація закликала негайно зупинити насильство, зокрема тортури та нелюдське ставлення до протестувальників і опонентів Лукашенка.

Білорусь має припинити політичні арешти та звільнити всіх затриманих через участь у протестах або через їх висвітлення. ОБСЄ вимагає доступ до правосуддя для всіх постраждалих від дій режиму та вважає, що відповідальні за насильство мають бути покарані.

Крім того, ОБСЄ рекомендує Білорусі провести глибокі структурні реформи у сфері державного управління, прав людини, правосуддя тощо із залученням таких міжнародних інституцій, як Венеціанська комісія та Рада Європи.

Міжнародній спільноті рекомендовано не визнавати результатів виборів президента в Білорусі та вимагати проведення нових, прозорих виборів, створити незалежну організацію для розслідування порушень прав людини у країні та притягнути до відповідальності винних.

Також ОБСЄ закликає країни світу допомогти постраждалим від репресій режиму Лукашенка, підтримати громадянське суспільство Білорусі та посприяти переходу країни до демократії.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.