Депутати Європарламенту розкритикували законопроєкт Зеленського про КС. Раніше Арахамія казав, що вони його підтримали

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Депутати Європарламенту розкритикували законопроєкт Зеленського про КС. Раніше Арахамія казав, що вони його підтримали

European Parliament / Flickr

Депутати Європейського парламенту, які займаються питанням України, Міхаель Ґалер та Віола фон Крамон розкритикували законопроєкт Володимира Зеленського, в якому пропонується розпустити чинний склад Конституційного суду.

Про це вони заявили в інтервʼю DW.

«Те, що пропонує президент, вже саме по собі є порушенням Конституції. Не можна просто взяти і ліквідувати Конституційний суд [...] Не можна вилікувати антиконституційні ухвали Конституційного суду антиконституційними заходами Верховної Ради», — наголосив Ґалер.

Фон Крамон заперечила, що євродепутати підтримали ініціативу Зеленського розпустити КСУ, про що раніше заявляв голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

«Ми не можемо спонукати президента взяти й звільнити всіх суддів Конституційного суду», — сказала пані депутат. Окрім цього законопроєкт Зеленського вона назвала «дуже сумнівною справою».

Попри позицію щодо законопроєкту Зеленського, депутати Європарламенту заявили, що підтримують оновлення Конституційного суду, але у відповідності до закону. Як приклад вони навели відбір суддів Вищого антикорупційного суду України, до якого залучили міжнародних експертів.

Нагадаємо, Зеленський пропонує нардепам визнати рішення КСУ про неконституційність певних положень закону «Про запобігання корупції» нікчемним і таким, що не створює правових наслідків. Також документ передбачає звільнення усіх суддів Конституційного суду та початок відбору нового складу КСУ.