Проти колишнього короля Іспанії висунули нові звинувачення в корупції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Проти колишнього короля Іспанії висунули нові звинувачення в корупції

Irekia - Gobierno Abierto / Flickr

Генеральна прокуратура Іспанії почала розслідувати нові звинувачення проти опального колишнього короля країни Хуана Карлоса, який зрікся престолу в 2014 році після низки скандалів. Наразі проти ексмонарха вже ведеться слідство в корупційній справі.

Про це повідомляє The Guardian.

Подробиць нової справи проти колишнього короля не розкривають, але про неї оголосили після появи в іспанській пресі новини щодо антикорупційного розслідування, пов’язаного з використанням членами монаршої родини кредитних карток, виданих на чужі імена. Це розслідування проводили в 2016—2018 роках, коли Хуан Карлос позбувся недоторканості.

У 2014 році король відмовився від трону на користь свого сина Філіпа через низку скандалів, один з яких — поїздка в Ботсвану для полювання на слонах, у той час як Іспанія страждала від фінансової кризи в 2008 році. Цього року Хуан Карлос вирішив покинути Іспанію, щоб не підривати громадську довіру до монархії.

Проти екскороля досі проводиться розслідування щодо корупції під час будівництва залізниці в Саудівській Аравії. Зазначається, що Хуан Карлос отримав від саудівського короля Абдулли €88 млн ще у 2008 році, за три роки до укладання контракту.

Отримані гроші тогочасний монарх перевів у офшори і нібито подарував частину цих грошей своїй колишній коханці Корінні Ларсен. Також стверджується, що з 2008 по 2012 рік він щомісячно знімав зі свого рахунку по €100 тис. на витрати королівської родини.

  • Із серпня цього року Хуан Карлос проживає в Обʼєднаних Арабських Еміратах.
  • Хуан Карлос став королем після смерті диктатора Франсіско Франко в 1975 році. Він запам’ятався як борець за подолання диктаторського минулого і за побудову демократії в Іспанії. Проте популярність монарха поступово падала через його причетність до численних скандалів.