Колишній король Іспанії поїде у вигнання через гучний корупційний скандал. Окремі політики пропонують не випускати його з країни

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Колишній король Іспанії поїде у вигнання через гучний корупційний скандал. Окремі політики пропонують не випускати його з країни

Irekia - Gobierno Abierto / Flickr

Колишній король Іспанії Хуан Карлос оголосив, що залишає країну заради збереження монархії після нещодавнього корупційного скандалу за його участю. Журналістське розслідування виявило, що Карлос отримав $100 мільйонів від короля Саудівської Аравії за підписання контракту на будівництво швидкісної залізниці.

Про рішення колишнього монарха покинути країну повідомляє Королівський дім Іспанії.

«Керуючись бажанням забезпечити краще служіння іспанцям, їхнім установам і вам як королю, я повідомляю вам про своє вдумливе рішення переїхати за межі Іспанії», — йдеться у зверненні Хуана Карлоса до свого сина, чинного короля Філіпа VI.

Як зазначає Reuters, 82-річний колишній монарх відмовився коментувати претензії щодо схем із Саудівською Аравією. За словами адвоката, Карлос не збирається переховуватись від правосуддя та залишатиметься в полі зору прокуратури.

Король Філіп VI подякував батьку за його рішення поїхати за рубіж, підкреслюючи, що його правління мало історичну важливість — встановлення демократії в Іспанії.

Колишньому королю закидають, що він своїми діями підірвав віру народу в монархію. Зокрема, у лівій партії «Подемос», яка перебуває в складі правлячої коаліції, наголосили, що вимагатимуть розслідувати діяльність Карлоса, а також висловили сумнів, чи варто дозволяти йому їхати за межі Іспанії.

Про несправедливість у справі Карлоса заявив один з ув’язнених каталонських лідерів Жорді Санчес. Сепаратист зауважив, що його досі тримають під вартою через ризик втечі за кордон, і було б справедливо, якби суд забрав паспорт і в колишнього короля.

Насправді Карлос не має імунітету від кримінального переслідування від часу складання своїх королівських повноважень, які він передав сину у 2014 році.

Карлос став королем після смерті диктатора Франсіско Франко в 1975 році. Він запам’ятався як борець за подолання диктаторського минулого і за побудову демократії в Іспанії. Проте популярність монарха поступово падала через його причетність до численних скандалів.