Спецслужби Іспанії шпигували за прибічниками незалежності Каталонії через WhatsApp

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Спецслужби Іспанії шпигували за прибічниками незалежності Каталонії через WhatsApp

Rachit Tank / Unsplash

За кількома представниками руху Каталонії за незалежність від Іспанії шпигували через програму, що давала доступ до даних на смартфоні та листування в месенджері WhatsApp. Головною мішенню був голова каталонського парламенту Роджер Торрент, але спецслужби відкидають свою причетність.

Про це повідомляє The Guardian.

Торрент і ще двоє прибічників незалежності стали об’єктами шпигування ще торік. Голові регіонального парламенту повідомили про ймовірну загрозу дослідники, які співпрацювали з WhatsApp, — за їхніми даними, шпигуни націлились на політика через дірку в коді популярного месенджера, яка дає змогу отримати доступ до всіх даних на смартфоні.

Керівництво WhatsApp вважає, що атака на вразливе місце їхнього месенджера відбувалася в період з квітня по травень 2019 року. Тоді близько півтори тисячі користувачів стали жертвами ізраїльської шпигунської програми Pegasus.

У цей період шпигували також за сотнею журналістів, правозахисників, дипломатів і високопосадовців з Індії та Марокко. Розробники шпигунської програми NSO Group заявили на закид WhatsApp, що за все відповідальні їхні клієнти — уряди, які прагнуть боротися з тероризмом.

До сьогодні даних про шпигування за громадськими діячами в демократичній Європі не було. Як заявив голова каталонського парламенту Торрент, витрачати публічні кошти для стеження за опозиціонерами у країні з верховенством права — це «аморально».

Національний розвідувальний центр Іспанії відповів на запит видання, що його дії вчинені в рамках закону і з дозволу суду, але нічого не сказав про програму Pegasus. Офіс прем’єр-міністра Іспанії заявив, що немає жодних доказів шпигування за Торрентом і двома іншими прибічниками незалежності через злам смартфонів.

Експерти зі шпигунського програмного забезпечення підтвердили, що Торрент став жертвою Pegasus через вразливе місце у коді месенджера WhatsApp.

«Цей випадок надзвичайно занепокоює, оскільки доводить, що існує можливий внутрішній політичний шпіонаж. Звісно, ми продовжуємо розслідувати таргетинг, який мав місце в Іспанії», — сказав старший дослідник Університету Торонто Джон Скотт-Рейлтон.