Ізраїльська кіберкомпанія, яку підозрюють у причетності до вбивства Хашоггі, обмежить використання шпигунського софту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ізраїльська кіберкомпанія, яку підозрюють у причетності до вбивства Хашоггі, обмежить використання шпигунського софту

AJ Colores / Unsplash

Ізраїльська компанія NSO, програмне забезпечення якої фігурувало у кількох гучних скандалах, пов’язаних із прослуховуванням та стеженням, обмежить використання шпигунських програм. Після гучних скандалів і звинувачень у порушенні прав людини представники NSO заявили, що будуть використовувати свій софт лише для боротьби зі злочинністю, повідомляє Reuters.

Компанія найбільш відома як розробник засобів підтримки систем спостереження, які держави використовують у правоохоронній та рятувальній діяльності. Вона також є автором програми для зламу мобільних телефонів Pegasus.

За даними дослідників Citizen Lab з Університету Торонто, які займаються проблемами безпеки, приватності, підзвітності державних органів і систем стеження за громадянами, ця програма, найімовірніше, пов’язана з політичними переслідуваннями у Мексиці, ОАЕ та Саудівській Аравії. Правозахисна група Amnesty International вже зверталась до ізраїльського уряду з проханням забрати в NSO ліцензію для експорту її програмного забезпечення.

Саудівський дисидент, близький до вбитого колумніста The Washington Post Джамаля Хашоггі, торік подавав до суду на NSO. За його словами, програми цієї компанії допомогли королівському суду зламати захист його смартфону і шпигувати за його контактами з Хашоггі.

Проте у NSO заперечили звʼязок своїх розробок з убивством саудівського журналіста. Вони наголошують, що їхня продукція сприяє запобіганню терактів та інших масштабних злочинів, а сама компанія розуміє, що «зловживання може призвести до порушення прав людини». «Нова політика NSO публічно підтверджує нашу однозначну повагу до прав людини та наші спроби знизити ризик зловживань», — зазначив голова компанії Шалев Хуліо.

У травні 2019 року сервіс обміну зашифрованими повідомленнями WhatsApp повідомив про злам своїх систем безпеки з боку приватної компанії, ймовірно, націлений на правозахисні чати. WhatsApp запідозрили NSO, проте ізраїльтяни на це не дали виразної відповіді та запевнили, що розслідуватимуть «достовірні підтвердження нецільового використання» своїх програм із залученням колишніх державних діячів, пов’язаних із правозахисною діяльністю.

  • Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов у генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі. У прокуратурі міста заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили.
  • У The Washington Post писали, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман Аль Сауд. Інтерпол оголосив у розшук 20 громадян Саудівської Аравії, яких підозрюють у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі.
  • В ООН підтвердили провину Саудівської Аравії в скоєнні позасудової страти журналіста Джамаля Хашоггі.