В ООН підтвердили провину Саудівської Аравії в скоєнні позасудової страти журналіста Джамаля Хашоггі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
В ООН підтвердили провину Саудівської Аравії в скоєнні позасудової страти журналіста Джамаля Хашоггі

Chris McGrath / Getty Images

Відповідальність за вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в Туреччині в жовтні минулого року несе Саудівська Аравія. Про це йдеться у звіті спецдоповідача Ради ООН з прав людини з питань позасудових страт Аньєс Каламар.

«Убивство Хашоггі — це позасудове вбивство, за яке несе відповідальність Королівство Саудівської Аравії. Спроба його викрадення теж є порушенням міжнародного права в галузі прав людини», — заявила Каламар.

В її доповіді уточнюється, що розслідування смерті Хашоггі, проведене Туреччиною і Саудівською Аравією, не відповідає необхідним міжнародним стандартам. Вона уточнила, що місце передбачуваного вбивства було ретельно зачищено, докази не представлені, а доступ на територію саудівського консульства представникам Туреччини обмежений.

«Спецдоповідач визначила, що існують достовірні докази, які вимагають подальшого розслідування, причетності окремих високопоставлених представників Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца», — йдеться в доповіді.

Каламар закликає припинити суд в Саудівській Аравії над 11 підозрюваними у вбивстві, оскільки цей процес не відповідає необхідним процедурним стандартам. Йдеться про те, що суд відбувається в закритому режимі, а особистості обвинувачених, зокрема тих, кому загрожує смертна кара, досі не названі.