«Слідство.Інфо»: Суддя Вовк контактував з ексголовою ОП Богданом до та після президентських виборів і пропонував допомогу «своїх людей»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Слідство.Інфо»: Суддя Вовк контактував з ексголовою ОП Богданом до та після президентських виборів і пропонував допомогу «своїх людей»

Юлія Вебер / «Бабель»

Очільник Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк кілька разів контактував із колишнім керівником Офісу президента Андрієм Богданом до та після президентських виборів.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідство.Інфо».

Записи розмов Вовка журналісти отримали від власних джерел. Тривалий час суддю записували у його кабінеті співробітники Національного антикорупційного бюро. Зокрема, Вовк ще в березні 2019 року хвалився, що спілкується з Богданом.

«Андрюха Богдан, я з ним спілкуюся, він заступник голови штабу. Каже, що «Зеленому» [ймовірно, йдеться про Володимира Зеленського] уже пропонували космічні… Він сказав — пішли нах*й…», — говорив тоді Вовк.

А вже після першого туру виборів він і сам безпосередньо спілкувався з Богданом та пропонував йому допомогу «своєї людини». Вовк казав, що в нього є бізнесмен у Кіровоградській області, який хотів би допомогти Зеленському на виборах.

«Він має господарство, бізнес у Кіровоградській області. Побачив, що ви перемогли, каже: «Бл*ть, я їм хочу допомагати на другий тур». Округ 101-й. Він каже: «Може, там мене хтось уповноважить, а я тут почну людей піднімати, агітувати?» У 101-му окрузі в Кропивницькому «Зелений» взяв найменше», — пояснював Вовк.

Також суддя і особисто їздив до Офісу президента наприкінці травня 2019 року, за кілька днів після інавгурації Зеленського. Про це свідчать його розмови, у яких він уточнював, як краще йому заїхати до ОП.

Ані Вовк, ані сам Андрій Богдан не захотіли прокоментувати журналістам своє спілкування та візит судді до Офісу президента.

  • Голова Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павло Вовк, імовірно, просив оточення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова допомогти йому, щоб зберегти посаду. Як випливає з розмов, які були приховано записані в кабінеті Вовка та які отримали журналісти, той систематично спілкувався з колишнім заступником голови МВС Сергієм Чеботарем — його активісти називають близькою до Авакова людиною.
  • НАБУ підозрює суддів Окружного адмінсуду Вовка, Аблова, Погрібніченка, Келеберду, Огурцова, Качура та Саніна в корупції та спробах захопити державну владу. 17 липня НАБУ представило запис розмов голови суду Павла Вовка і суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку та його заступнику Євгену Аблову повідомили про підозру. 21 липня НАБУ оприлюднило нові записи телефонних розмов Вовка.