ДБР повідомило, що розслідує «відмивання грошей» Порошенком через компанію на Віргінських островах. Його адвокати відповіли

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) проводять досудове розслідування щодо Петра Порошенка у справі про відмивання грошей через компанію в юрисдикції Британських Віргінських островів і ухилення від сплати податків.

Про це повідомляє пресслужба ДБР з посиланням на в. о. директора Олексія Сухачова.

За даними слідства, у 2014 році Порошенко за допомогою своїх кіпрських і панамських юридичних фірм відкрив компанію, вказавши себе єдиним бенефіціарним власником (при реєстрації надано його паспорт і вказано його київську адресу). У документах було вказано, що компанія буде холдинговим підприємством для українських і кіпрських структур кондитерської корпорації (Roshen), а джерелом коштів для неї будуть доходи від комерційної діяльності.

У ДБР вважають, що такі дії мають ознаки відмивання коштів (ст. 209 КК) і ухилення від сплати податків (ст. 212 КК).

Слідчі звернулися до Генеральної прокуратури для отримання правової допомоги від органів Кіпру, Панами і Британських Віргінських островів.

Реакція адвокатів Порошенко

Адвокат пʼятого президента Ігор Головань заявив, що ДБР веде «чергове пусте провадження», повʼязане із «недавньою нарадою президента Володимира Зеленського із силовиками, де той в ультимативній формі вимагав оголосити підозри Порошенку». Також він повʼязує провадження із результатами «Слуги народу» на місцевих виборах.

«Згадана у «новині» ДБР компанія створювалася виключно з технічною метою — передати активи в довірчу власність Rothschild. Що і було зроблено. Після чого негайно було подано заяву про її ліквідацію. Ця компанія навіть не відкривала банківських рахунків, і жодні кошти ні з України, ні з будь–якого іншого місця не перераховувалися. Петро Порошенко, згідно умов довірчої власності, всі ці роки не втручається в управління Roshen, а податки з дивідендів сплачуються в Україні», — заявив Головань.

Тепер адвокати Порошенка подаватимуть в суд на в. о. директора ДБР «за брехню».