«Неконституційно та незаконно»: парламентські партії розкритикували законопроєкт Зеленського, який пропонує розпустити КСУ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Неконституційно та незаконно»: парламентські партії розкритикували законопроєкт Зеленського, який пропонує розпустити КСУ

Пресслужба президента України

Парламентські партії вважають «неконституційним та незаконним» законопроєкт президента Володимира Зеленського із пропозицією розпустити Конституційний суд.

У партії «Голос» зазначають, що відновити дію антикорупційного законодавства можна відповідним законом, і для цього не потрібен розпуск КСУ, що не передбачено Конституцією.

«Для того, щоб світ не дивувався рішенням наших судів, треба було навести лад у системі. Зокрема, створити нормальні Вищу раду правосуддя й Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Що було обіцяно, але не зроблено», — пояснив очільник фракції Сергій Рахманін.

Він також вважає, що таким чином Зеленський відволікає увагу від результатів місцевих виборів його партії «Слуга народу».

Водночас інший нардеп від «Голосу» Ярослав Юрчишин зазначив, що його заяву проти суддів КСУ зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

«Кримінальне провадження за ст. 109 (замах на захоплення влади) щодо суддів КСУ за моєю заявою, як депутата «Голосу» зареєстровано, внесено в Єдиний реєстр судових розслідувань та направлено до Державного бюро розслідувань. В рамках цього провадження цілком законно, не політично, можна довести чи ні змову з метою захоплення влади», — пояснив він.

Розкритикували законопроєкт Зеленського також у партіях «Батьківщина» та «Європейська солідарність». Зокрема, співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко зазначила, що її політсила вже підготувала та зареєструє законопроєкт, який врегулює питання кримінальної відповідальність за недостовірність у деклараціях.

«Зараз у неконституційний сумнівний спосіб [Зеленський] хоче вирішити проблему , що виникла після рішення КС. Неконституційне рішення лише поглибить кризу. Наступною ініціативою Зе, за такою логікою, може бути указ про пожиттєве імператорство», — вважає вона.

«Сам факт спроби призупинити дію конституційного органу, який не подобається президенту — це антиконституційно, це неправильно, це спроба узурпувати владу. Президент, на жаль, дуже часто діє у неконституційний спосіб, порушує Конституцію, і тому, звичайно ж, йому не потрібен незалежний орган конституційної юстиції. І це точно ніяк не повʼязане з жодними рішеннями КС і не може бути з ними повʼязано», — підкреслив нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко.