«Противник не має мети досягнути миру». Командувач ООС Наєв прокоментував порушення режиму тиші на Донбасі.

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Противник не має мети досягнути миру». Командувач ООС Наєв прокоментував порушення режиму тиші на Донбасі.

Степанов Анатолій / УНІАН

Командувач Операції об’єднаних сил Сергій Наєв заявив про порушення перемир’я на Донбасі та підкреслив, що дії проросійських бойовиків не мають на меті досягнення миру. Українська сторона в Тристоронній контактній групі з цього приводу ініціювала термінове засідання.

Вчора бойовики обстріляли українські позиції та поранили двох військових. Після нічного обстрілу біля Водяного ще двоє військових дістали важких поранень і загинули.

«Така зухвалість противника свідчить про те, що збройні формування Російської Федерації спрямовано йдуть на зрив домовленостей, що були досягнуті Тристоронньою контактною групою 22 липня 2020 року. Сьогоднішній обстріл доводить, що противник не має на меті досягнути миру», — цитує Наєва пресслужба ООС.

За словами генерал-лейтенанта, підрозділи української армії надали «адекватну відповідь» і змусили бойовиків «повернутися до режиму тиші».

Українська делегація в ТКГ, в свою чергу, зазначила, що повернення до перемирʼя в тому числі відбулося завдяки переговорам.

«Порушення режиму припинення вогню було зупинено з використанням координаційного механізму. Українська делегація ініціює термінове засідання підгрупи з безпеки у ТКГ», — йдеться в повідомленні.

Президента Володимира Зеленського неодноразово критикували за недієвість перемирʼя від 22 липня, яке він вважає здобутком. Попри численні порушення з боку бойовиків президент продовжує вважати ситуацію на Донбасі «тишею».

«Ми реально не реагуємо на якісь поодинокі постріли з окупованої території. Ми не маємо робити те, що призведе до ескалації цього конфлікту. Хоча є втрати. Результат — за 75 днів загинула одна людина. Одна. Я вважаю, що це наша перемога», — говорив Зеленський в інтервʼю BBC 12 жовтня.

  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про нагородження посмертно орденом «За мужність» III ступеня військовослужбовців, які загинули на Донбасі.
  • Батько одного з посмертно нагороджених, сержанта Ярослава Журавля, звернувся до Генпрокуратури зі звинуваченням президента у тому, що він заборонив підрозділам ООС проводити рятувально-пошукові роботи.
  • 13 липня 2020 року в районі Зайцевого, повертаючись з бойового завдання, на розтяжці підірвався розвідник 35-ї бригади морської піхоти Дмитро Красногрудь. Щоб українські військові могли евакуювати його тіло на підконтрольну територію, ОБСЄ погодила з бойовиками «ДНР» коротке перемирʼя. Бойовики порушили домовленість: обстріляли групу евакуації, поранили сержанта Ярослава Журавля, він був у білому жилеті та білій касці, і вбили медика Миколу Іліна.