Міністр Кулеба: Україна приєдналася до позову проти Росії в ЄСПЛ через збиття рейсу MH17

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Міністр Кулеба: Україна приєдналася до позову проти Росії в ЄСПЛ через збиття рейсу MH17

Ірина Сомер \ УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна виступає третьою стороною у позові Нідерландів до Росії в Європейський суд прав людини через збиття малайзійського Boeing над Донбасом.

Про це він розповів в інтервʼю «Інтерфаксу».

«Ми справді вже приєдналися до цього позову. Тут якраз ситуація діаметрально протилежна російському виходу з консультацій… Цим рішенням ми, навпаки, вчергове підкреслюємо, що ми повністю відкриті до будь-яких судово-юридичних процесів, які допомагають установити справедливість», — пояснив Кулеба.

За його словами, нідерландські партнери високо оцінили цей крок. Водночас вихід Росії з тристоронніх консультацій з Австралією та Нідерландами, на думку Кулеби, лише вкотре доводить, що РФ не хоче визнавати свою відповідальність або ж сприяти чесному розслідуванню авіакатастрофи.

Що стосується Малайзії, то Кулеба зазначив, що позиція цієї країни не перешкоджає діяльності слідчих.

«На рівні політичних заяв ми чуємо про те, що є дещо інше бачення, але юридично всі рухаються одним курсом», — підкреслив міністр.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири і члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).