Росія відмовилася від участі у тристоронніх консультаціях у справі про авіакатастрофу МН17 на Донбасі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Росія відмовилася від участі у тристоронніх консультаціях у справі про авіакатастрофу МН17 на Донбасі

Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Міністерство закордонних справ Росії вважає неможливою подальшу участь у консультаціях з Австралією і Нідерландами щодо авіакатастрофи рейсу MH17 на Донбасі.

Про це повідомили у пресслужбі зовнішньополітичного відомства.

«У липні Нідерланди подали до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) міждержавну скаргу проти Росії у звʼязку з катастрофою у 2014 році пасажирського літака Боїнг-777 «Малайзійських авіаліній» (рейс MH17). Розцінюємо цей крок як черговий удар по російсько-нідерландських відносинах і демонстрацію Гаагою твердого наміру, всупереч здоровому глузду, продовжити хибний шлях одностороннього покладання відповідальності за те, що трапилося в небі над Донбасом, на Росію», — йдеться в заяві МЗС РФ.

Також у російському міністерстві назвали розслідування Спільної слідчої групи «упередженими, поверхневими і політизованими».

«Нідерланди з самого першого дня дотримувалися єдиної версії події та просували її як в рамках технічного розслідування Ради з питань безпеки Нідерландів, так і кримінального, яке проводить Спільна слідча група. Було зроблено все, щоб підкріпити скоростиглі звинувачення на адресу Росії. Коли ми у 2018 році погодилися на проведення тристоронніх консультацій з Австралією і Нідерландами з усього комплексу питань, повʼязаних з обставинами аварії рейсу MH17, то виходили з того, що такі консультації сприятимуть встановленню справжніх причин авіакатастрофи рейсу MH17 . Однак, як видно, Австралія і Нідерланди не прагнули розібратися в тому, що насправді сталося влітку 2014 року, а були націлені лише на те, щоб домогтися від Росії визнання провини і компенсацій для родичів загиблих», — наголосили в МЗС РФ.

Також Росія поклала відповідальність за зрив тристоронніх консультацій на офіційну Гаагу — через подання міждержавної скарги до ЄСПЛ.

«Вважаємо, що ігноруючи будь-які доводи і нашу готовність до діалогу, Нідерланди переслідують винятково конʼюнктурні політичні інтереси, безсоромно прикриваючись необхідністю захистити права близьких жертв авіакатастрофи», — додали у відомстві.

Водночас у Росії запевнили, що продовжать взаємодіяти з компетентними органами Нідерландів, зокрема у справі дослідження питання про «незакриття Україною свого повітряного простору» для польотів цивільних літаків над зоною збройного конфлікту над Донбасом, але робити це будуть «в інших форматах».

У Нідерландах вже відреагували на заяву МЗС ФР, висловивши «глибокий жаль».

«Нідерланди глибоко жалкують про це рішення Росії. Кабінет міністрів наголошує, що хотів би продовжити переговори для пошуку рішення, яке дозволило б компенсувати величезні страждання і збитки, заподіяні катастрофою рейсу MH17», — заявив глава МЗС Нідерландів Стеф Блок на своїй сторінці у Twitter.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири і члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).