Справа MH17: родичі загиблих вимагатимуть компенсації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа MH17: родичі загиблих вимагатимуть компенсації

Fairfax Media / Contributor

316 родичів загиблих пасажирів рейсу MH17 будуть прагнути отримати відшкодування від чотирьох обвинувачених у цій справі — Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка.

Про це заявили адвокати, які представляють родичів жертв катастрофи, повідомляє DW.

З 450 членів родин 316 будуть вимагати компенсацій — розмір поки не уточнюється, але він буде залежати від того, чи визнає суд обвинувачених винними. Адвокати наголосили, що родичам важливі не гроші, а відновлення справедливості. Також 76 осіб хочуть скористатися правом виступити під час суду.

Зазначимо, що у Нідерландах 31 серпня почалася третя сесія судових слухань у справі MH17. Будуть розглядати можливу компенсацію родинам та буде блок слухань, присвячений додатковим розслідуванням. Суд відбувається без присутності обвинувачених.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).