МЗС: Нідерланди почали розслідувати, чому перед катастрофою MH17 Росія закрила свій повітряний простір

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
МЗС: Нідерланди почали розслідувати, чому перед катастрофою MH17 Росія закрила свій повітряний простір

Fairfax Media / Contributor

Нідерланди почали нове розслідування проти Росії з метою зʼясувати, чому напередодні збиття малайзійського «Боїнга» MH17 над Донбасом вона вирішила закрити повітряний простір поблизу українсько-російського кордону.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, передає РБК-Україна.

«Росія як тоді, так і зараз не може пояснити, чому вона закрила свій повітряний простір поблизу українсько-російського кордону в районі Донбасу саме з 00.00 17 липня 2014 року. Саме після того, як російський «БУК» перетнув кордон і за декілька годин до збиття цим «Буком» малайзійського боїнгу», — пояснив Єнін.

Перед цим низка російських ЗМІ поширили інформацію про те, що Нідерланди почали розслідування проти України — нібито хотіли зʼясувати, чому після початку бойових дій на Донбасі не закрила над ним повітряний простір.

Єнін назвав цю інформацію російською пропагандою та уточнив, що розслідування стосується саме дій Росії напередодні катастрофи.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).