Річниця збиття МН17: ЄС вкотре вимагає від Росії визнати свою відповідальність за авіакатастрофу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Річниця збиття МН17: ЄС вкотре вимагає від Росії визнати свою відповідальність за авіакатастрофу

Kate Geraghty / The Sydney Morning Herald / Fairfax Media via Getty Images

Європейський Союз вкотре закликав Росію визнати свою відповідальність за збиття над Донбасом малайзійського Boeing рейсу МН17 влітку 2014 року.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Жозепа Борреля.

17 липня будуть вже шості роковини збиття пасажирського літака, внаслідок якого загинули 298 осіб. У ЄС наголошують, що відповідальні за авіакатастрофу мають бути притягнуті до відповідальності згідно з резолюцією Радбезу ООН.

«Посилаючись на свої попередні заяви, Європейський Союз зазначає всі кроки, здійснені у цьому відношенні, й очікує, що Росія визнає свою відповідальність і повністю сприятиме зусиллям зі встановлення відповідальних», — заявив Боррель.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).