У Росії медикам і лікарням наказали узгоджувати заяви про коронавірус із Міністерством охорони здоров’я

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Росії медикам і лікарням наказали узгоджувати заяви про коронавірус із Міністерством охорони здоров’я

Tom Grimbert / Unsplash

Міністерство охорони здоров’я Росії розіслало підпорядкованим медзакладам і лікарям вказівку узгоджувати з ним всі публічні заяви щодо коронавірусу. У відомстві це пояснили необхідністю «підвищувати ефективності інформування населення» щодо засобів боротьби з пандемією.

Про це повідомляє Meduza.

Російське видання отримало в своє розпорядження один із таких листів із вказівкою, і в міністерстві підтвердили його достовірність.

«… будь-які коментарі та публічні свідчення по темі нової коронавірусної інфекції мають узгоджуватися в письмовій чи усній формі з пресслужбою Міністерства охорони здоров’я», — йдеться в листі.

На запит видання відомство відповіло, що такий захід викликаний необхідністю «координації роботи із засобами масової інформації».

«Наразі інформаційний порядок денний довкола коронавірусу перевантажений, в тому числі малокорисними фактами, припущеннями та прогнозами експертів суміжних спеціальностей», — пояснює Міністерство охорони здоров’я Росії важливість узгодження з ним заяв щодо інфекції.

Як повідомляє медичний журнал «Катренстиль», кількість приватних медзакладів у Росії не перевищує 10%, а за даними L’Economika станом на 2014 рік їх було всього 166. Вища школа економіки в одній з публікацій зазначає, що штат приватних клінік у країні на 43% складається з лікарів, які за сумісництвом працюють в державних.

Таким чином можна сказати, що абсолютна більшість медпрацівників та позаштатних спеціалістів медичної сфери Росії будуть вимушені узгоджувати свої коментарі щодо коронавірусу з державою.