Офіс президента відреагував на рішення Окружного суду щодо Ситника: Буде оскаржене

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Офіс президента відреагував на рішення Окружного суду щодо Ситника: Буде оскаржене

Facebook / НАБУ

В Офісі президента відреагували на рішення Окружного адмінсуду Києва щодо глави НАБУ Артема Ситника. Там наголосили, що рішення суду не можна вважати остаточним, тому що воно буде оскаржене. Про це повідомили на сайті президента.

В ОП підкреслюють, що НАБУ залишається повноцінно функціонуючим правохоронним органом.

У Зеленського зазначили, що перелік підстав для звільнення директора Бюро встановлений у законодавстві, а змінити його можна лише за рішенням Верховної Ради, але не суду.

Водночас в ОП нагадали про рішення Конституційного суду щодо неконституційності деяких положень закону про НАБУ. «Це рішення є остаточним і не підлягає оскарженню. Незалежно від того, як будь-хто оцінює це рішення, для народних депутатів існує об’єктивна потреба переглянути положення закону про НАБУ, скорегувавши їх з огляду на конституційні норми. Сподіваємося, що народні обранці не затягуватимуть цей процес», — наголосили в Офісі президента.

Також в ОП додали, що президент Володимир Зеленський одразу після приходу до влади «ліквідував усі перепони для ефективної роботи НАБУ».

«Ще у травні 2019 року президент доручив МЗС забезпечити НАБУ можливість самостійно співпрацювати з міжнародними партнерами в розслідуванні корупційних злочинів. У жовтні 2019-го підписав закон, який надав НАБУ повну оперативну незалежність – так зване право на прослуховування. Понад рік тому запрацював і Вищий антикорупційний суд», — зазначили в ОП, підсумувавши, що всі необхідні політичні рішення для «відмінного результату» від НАБУ та САП були ухвалені.

Що це за рішення суду?

26 жовтня Окружний адміністративний суд Києва постановив, що Ситник незаконно перебуває на посаді — 28 серпня Конституційний суд визнав протиправним його призначення у 2015 році. Водночас суд доручив Мінʼюсту вилучити з Єдиного державного реєстру інформацію про Ситника на підставі рішення КС. Проте в Міністерстві юстиції зазначили, що не мають права вносити правки в реєстр.

Також суд доручив ДБР відкрити провадження щодо Ситника за статтями про захоплення влади, невиконання судового рішення і про самовільне присвоєння владних повноважень. Суд зобов’язав Кабмін і РНБО проконтролювати виконання рішення Конституційного суду. На це суд дав 1 місяць.

У НАБУ назвали рішення суду «заангажованим і абсурдним», заявивши, що ОАСК намагається заблокувати їхню роботу.

  • 16 вересня Конституційний суд визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ. Ідеться про права президента створювати НАБУ, призначати і звільняти його директора.
  • НАБУ розслідує корупційні злочини чиновників вищої ланки і народних депутатів. Створення НАБУ було однією з ключових вимог Євросоюзу для надання безвізу та подальшого вступу України до ЄС.