ОБСЄ: Місцеві вибори в Україні відбулися спокійно та з дотриманням процедур, а опитування Зеленського створило переваги для СН

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ОБСЄ: Місцеві вибори в Україні відбулися спокійно та з дотриманням процедур, а опитування Зеленського створило переваги для СН

U.S. Helsinki Commission / Flickr

Місцеві вибори в Україні, які відбулись 25 жовтня, пройшли спокійно та були добре організовані. Про це заявила керівник Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) Інгібйoрг Сольрун Гісладоттір на онлайн-конференції, передає Інтерфакс.

«На обмеженій кількості виборчих дільниць, які відвідували представники БДІПЛ у день виборів, ми спостерігали, що виборчий процес відбувався загалом спокійно, добре організовано і прозоро, всі процедури загалом були дотримані», — зазначила Гісладоттір.

У ОБСЄ додали, що місцеві вибори були «дуже важливими», адже відбулась попередня реформа децентралізації, яка дала місцевій владі значні повноваження.

Окрім цього у місії зазначили, що опитування від Зеленського частково створило «неправомірну політичну перевагу» для «Слуги народу» на виборах: «Можна відзначити, що опитування, яке ініціював президент Володимир Зеленський, що проходило поруч з виборчими дільницями в день виборів, і яке профінансувала його політична партія, а також яке стосувалося ініціатив його Офісу, створювало дещо неправомірну політичну перевагу, а також розмивало безпосередню межу між державою і політичною партією».

Це попередні висновки місії, її представники продовжать спостерігати за виборами під час другого туру. Від Місії ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини у Києві працюють 16 експертів, а також 66 по всій Україні.

  • 25 жовтня на місцевих виборах українці голосували за своїх представників на всіх рівнях — від голів сіл і об’єднаних територіальних громад до обласних рад. У великих містах обирали також міські ради та мерів. Голосування відбувалося на всій території України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. «Бабель» вів текстову трансляцію.
  • Другий тур виборів, за попередніми даними, буде у Києві, Дніпрі, Одесі та Львові.
  • За даними ЦВК, у місцевих виборах взяли участь 36,88% виборців. Проголосував 10 556 621 громадянин.