ЦВК назвала орієнтовні дати другого туру виборів: вони можуть пройти в листопаді або ж у грудні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЦВК назвала орієнтовні дати другого туру виборів: вони можуть пройти в листопаді або ж у грудні

Brendan Hoffman / Getty Images

Центральна виборча комісія допускає, що другий тур виборів мерів у окремих містах може пройти не в листопаді, а вже у грудні — через можливі судові розгляди. Про це заявив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик у коментарі «Українським новинам».

Він зазначив, що згідно з календарним планом проведення місцевих виборів результати повинні бути встановлені до 6 листопада включно. А другий тур виборів мера у містах з понад 75 тисячами виборців, де жоден з кандидатів у першому турі не набрав понад 50% голосів, повинен бути призначений на неділю у межах тритижневого терміну після підписання протоколу.

Дубовик наголосив, що, якщо результати виборів оскаржуватимуть у суді, то другий тур можуть відкласти ще на тиждень.

«На встановлення результатів виборів у територіальних виборчих комісій є 12 днів, але хтось може встановити їх швидше. Тому дата другого туру не може бути однаковою. Тим більше, ніхто не сказав, що ці результати не будуть оскаржені. В такому випадку вибори змістяться до прийняття рішення судом. Судовий розгляд — це, умовно кажучи, ще тиждень. Тобто другий тур може відбутися і на початку грудня», — зазначив Дубовик.

При цьому, додає він, другий тур можуть призначити швидко, якщо будуть готові його проводити. «В ідеалі може бути 15 листопада. Але це малореально. Як правило, голосування буде призначатися на 22 і 29 листопада», — сказав заступник глави ЦВК.

  • 25 жовтня на місцевих виборах українці голосували за своїх представників на всіх рівнях — від голів сіл і об’єднаних територіальних громад до обласних рад. У великих містах обирали також міські ради та мерів. Голосування відбувалося на всій території України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. «Бабель» вів текстову трансляцію.
  • Другий тур виборів, за попередніми даними, буде у Києві, Дніпрі, Одесі та Львові.
  • За даними ЦВК, у місцевих виборах взяли участь 36,88% виборців. Проголосував 10 556 621 громадянин.