«Слуга народу» презентувала результати «опитування» Зеленського та розкрила назву компанії, що його проводила

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Слуга народу» презентувала результати «опитування» Зеленського та розкрила назву компанії, що його проводила

Чузавков Сергій / УНІАН

Згідно з підрахунком результатів «опитування» президента Володимира Зеленського, по всіх питаннях відповіді — «за». Найбільша одностайність — у питанні про скорочення кількості депутатів, найменша — щодо «вільної економічної зони» на Донбасі.

Про це заявив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

«Екзит-пол, який вчора був, він в принципі був дуже валідним по всіх результатах... Опитування відбулося на дуже високому рівні», — сказав представник партії.

Корнієнко повторив, що цей захід не був соціологічним опитуванням, і представив попередні результати. Наразі опрацьовано близько 80% «бюлетенів».

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах? Так — 82,97%. Ні — 13,87%.
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей? Так — 46,7%. Ні — 46,48%.
  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300? Так — 89,6%. Ні — 7,12%.
  • Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих? Так — 64,88%. Ні — 29,53%.
  • Чи підтримуєте ви право України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності? Так — 74,21%. Ні — 17,21%.

За словами Корнієнка, «опитування» проводила компанія «Зе медіа», з якою «Слуга народу» працювала перед виборами до Верховної Ради. Голова партії заявив, що компанія має акредитацію для проведення соціологічних опитувань, а її засновник — соціолог.

За даними You Control, створеним у 2007 році ТОВ «Зе медіа» володіє та керує Володимир Татаренко з Маріуполя. Компанія займається організацією конференцій, виготовляє відеопродукцію та поширює її. За інформацією Opendatabot, до 2019 року «Зе медіа» займалась гуртовою торгівлею паливом та мала назву «Крунекс».

За результатами дослідження соціологічної групи «Рейтинг», більшість людей, які взяли участь у опитуванні, не підтримали питання про «створення вільної економічної зони» на Донбасі.

Це «опитування» не є референдумом, і його результати не мають юридичної сили. Його не фінансували з бюджету, до нього не причетна Центральна виборча комісія. Також не було жодної законної можливості проконтролювати процес і перевірити відповідність його результатів.

Під час «опитування» не питали паспорт, також були повідомлення про багаторазове «голосування» одними й тими самими людьми.