Іран не може визначитися, як протистояти пандемії. Міністр охорони здоров’я розкритикував уряд за бездіяльність

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Іран не може визначитися, як протистояти пандемії. Міністр охорони здоров’я розкритикував уряд за бездіяльність

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Міністр охорони здоров’я Ірану розкритикував уряд країни через неспроможність забезпечити базові заходи для захисту населення від коронавірусу, у зв’язку з чим спалах інфекції сягнув більшого масштабу, перевантажив лікарні та збільшив смертність. Міністра Саїда Намакі підтримав верховний лідер країни — аятола Алі Хаменеї.

Про це повідомляє Associated Press.

«Ми просили штрафувати кожного, хто не носить маску. Але ідіть і спитайте, скільки людей оштрафували. Ми сказали перекрити дороги — і скільки їх зараз перекрили?» — спитав міністр.

Публічна критика уряду з боку посадовців — рідкісне явище в авторитарному Ірані. Слова Намакі про «величезні страждання» і «лікарні, повні пацієнтів» йшли в розріз із офіційними заявами уряду, який відмовився запроваджувати суворі обмеження.

Уже наступного дня міністр охорони здоров’я виправився і заявив, що не хоче сіяти паніку, а в лікарнях насправді вистачає вільних місць.

Проте верховний лідер Ірану Хаменеї підтримав попередній виступ міністра Намакі та заявив, що його вказівки обов’язкові для виконання.

«Коли Міністерство охорони здоров’я визначає обмеження, усі установи мають дотримуватися та виконувати, не беручи до уваги інші міркування», — сказав аятола.

Експерти стверджують, що така неоднозначність заяв з боку різних державних діячів вказує на неготовність уряду запроваджувати дієві заходи боротьби з пандемією через острах суспільного гніву — послаблена санкціями економіка Ірану може не витримати суворого локдауну.

«Якщо вони не можуть виділити ресурси для допомоги людям, то надлишкова авторитарність у вживанні заходів щодо охорони здоров’я підірве їхню легітимність ще більше», — заявила дослідниця Ірану з Королівського інституту міжнародних відносин у Лондоні Санам Вакіль.

Унаслідок найсильнішого на Близькому Сході спалаху коронавірусу померли вже 32 тисячі іранців. Проте є побоювання, що це число може бути щонайменше у два з половиною рази більшим. Офіційна кількість випадків інфікування у країні — понад 568 тисяч.

Уряд Ірану протягом багатьох місяців опирався загальнонаціональному локдауну через складну економічну ситуацію, яку спричинили санкції з боку США.

Після зростання кількості смертельних випадків у жовтні Іран закрив навчальні заклади у столиці та заборонив подорожі між п’ятьма найбільшими містами. У Тегерані з 10-мільйонним населенням громадянам наказали носити маски на вулицях і пообіцяли високі штрафи за порушення цього правила.

Зазначається, що збіднілі тегеранці, як і більш заможні, облишені можливості відпочити на узбережжі Каспійського моря, можуть сприйняти нові заборони й обмеження з гнівом, який посилюють економічна криза та міжнародна ізоляція країни.